Här kan du se vilka föreläsningar Nykarleby Arbis ordnat under årens gång. Vi startade år 2005 med våra torsdagsföreläsnigar. Idag är Arbis torsdagsföreläsningar ett känt begrepp i hela Svenskfinland. Föreläsningarna är alltid välbesökta och föreläsningarna med kända och intressanta personer lockar många åhörare. Välkommen med även du!

Vill du ge förslag på nya föreläsare som du vill höra på hos oss så går det bra att göra det här på: förslag på föreläsare

Våra kommande torsdagsföreläsningar hittar du under "Föreläsningar & Event"

 

Nykarleby Arbis torsdagsföreläsare åren 2005-2017

 

Örtvandring med Alexandra De Paoli

 

Juthbacka herrgård, utsidan
Alexandra de Paoli
Kursavgift 25,00 €

lö 15.00-17.00
12.8.2017, 1 tillfälle
Max 40 stud.

På denna vandring får du lära dig känna igen och använda vanliga inhemska växter till medicin, mat och krydda. 
 
En örtvandring är som en guidad tur i vårt kulturarv och ger en bild av hur våra förfäder levde innan det fanns läkare och sjukhus till alla. Dina skogspromenader får också en ny dimension - hädanefter kommer du att se nyttiga växter precis överallt. 
 
Visste du till exempel att maskrosblommor smakar sött eller att den besvärliga kirskålen är godare än spenat? Tallskott är bra som hostmedicin, gråbo lindrar mensvärk och daggkåpa läker sår.
 
Alexandra De Paoli är örtterapeut och journalist, känd från Strömsö. När hon inte spelar in tv, föreläser eller håller kurser, är hon ute i naturen och samlar växter, klättrar och bestiger berg.
 
Örtvandringen sker oavsett väderlek. Ta kläder enligt väder. Anteckningsmaterial kan vara trevligt och ta gärna med en liten bok med hård pärm (för pressning av nyvunna örtbekantskaper). En lupp kan förhöja upplevelsen.

Balans i livet - Malou von Sivers

 

Stjärnhallen - Lilla Björnen
Malou von Sivers
Kursavgift 25,00 €

to 18.30-20.00
27.4.2017, 1 tillfälle
Max 400 stud.

Malou von Sivers är en av Sveriges mest erfarna programledare och journalister. Hon är mycket omtyckt som teve-personlighet och har gjort sig känd som en kunnig, klok och en speciellt lyhörd intervjuare.  
 
I föreläsningen Balans i livet bjuder Malou på en mycket personlig föreläsning som berör teman som sårbarhet, mod, personlig utveckling, glädje, samarbete och förlåtelse. Malou har trots tuffa förutsättningar och ofta mot alla odds lyckats med de tuffa projekt hon tagit sig an. Avgörande för att lyckas har varit att hela tiden jobba med sig själv och sitt sätt att tänka. Under resans gång har några av världens mest kända profiler i personliga möten helt oväntat fått en avgörande påverkan på Malous sätt att tänka. Malous väldigt öppna personliga berättelse har berört och fascinerat tusentals personer. Många åhörare vittnar om att föreläsningen hjälpt dem med att själva förändra förhållningssätt och därigenom få bättre relationer och bättre resultat i sitt yrkesliv.
 
Anmälan innan 1.3, 20 euro, efter 1.3, 25 euro. Föreläsningen startar kl. 18.30, men vi bjuder på kaffe / te med tilltugg från kl. 17.30. Personer under 18 år, inträde 10 euro.

Från kolli till elitidrottare

 

Stadshuset - Stadsfullmäktiges sammanträdesrum, vån.3
Christian Hedberg
Kursavgift 20,00 €

on 18.30-21.15
29.3.2017, 1 tillfälle
Max 100 stud.

35-årige Christian Hedberg har suttit i rullstol sedan 2006, då han i samband med en klättringsolycka förlamades från midjan och neråt. Ganska snart efter olyckan bestämde sig Christian för att återuppta sitt aktiva liv. Hans räddning har blivit extremt tuff träning. Christian har under flera år spelat i Svenska landslaget i rullstolsinnebandy och i kälkhockey.
 
På ett nära och gripande sätt pratar Christian Hedberg om fokusering och målbild, om idrott som smärtlindring och om att vara förberedd på det oförutsedda. Christian talar om sin väg tillbaka till elitidrotten efter sin olycka. En föreläsning fulladdad med pepp och inspiration.
 
Föreläsningen startar kl. 18.30, men vi bjuder på kaffe/te med tilltugg från kl. 17.30. Personer under 18 år, inträde 10 euro. Observera att föreläsningen går en onsdag.

Malin Berghagen - Naturlig hälsa

 

Stjärnhallen - Gamla delen
Malin Berghagen
Kursavgift 20,00 €

lö 16.00-17.00
18.2.2017, 1 tillfälle
Max 100 stud.

Den tidigare modellen och skådespelerskan Malin Berghagen är känd från TV-program som Det okända och som programledare på radiokanalen Lugna favoriter, men hon är framförallt en känd yogaprofil i Sverige och flera delar av världen. Malin bor på Mallorca och kommer i dagarna ut med sin femte bok som har samma namn som rubriken på föreläsningen - Naturlig hälsa.
 
Under föreläsningen berättar Malin om hur hon ser på hälsa och vad som skall vara naturligt med din hälsa för att du skall må bra och känna ett skönt välbefinnande i både kropp och själ.
 
Efter föreläsningen finns Malins böcker till försäljning. Personer under 18 år, inträde 10 euro.

Katrin Zytomierska - Dags att bli smal

 

Stjärnhallen - Lilla Björnen
Katrin Zytomierska
Kursavgift 25,00 €

to 18.30-20.15
19.1.2017, 1 tillfälle
Max 300 stud.

Det är dags att hitta formen! Katrin Zytomierska besöker oss och talar om hur du kan må bra och hitta balansen i din vikt. Hon berättar om vikten av att äta riktig och ren mat, s.k. Clean Eating - vad skall du egentligen äta för att må bra och gå ner i vikt. Clean Eating är ett kosthållningssätt där man äter naturliga råvaror som fyller kroppen med näring, vitaminer, mineraler och antioxidanter. 
 
Katrin Zytomierska är bloggaren och PR-konsulten som blev Sveriges hälsoguru i samband med att hon släppte sin första bok ”Dags att bli smal!”. År 2015 introducerade Katrin den nya kosthållningen ”Clean Eating” i Sverige, där fokus ligger på naturliga råvaror som är fria från tillsatt socker, gluten och onödiga E-ämnen. 
 
Under föreläsningen ger Katrin tips på vad du kan servera den hungriga familjen och hur snabblagad mat på hemmaplan kan vara både nyttig och hälsosam då du gör den på rätt sätt med rätt råvaror. 
 
Av Katrin får du även tips på motion och träningsmetoder som ger dig en hållbar livsstil för din kropp och hälsa. Hon berättar med stor passion om hur det är att vara bångstyrig, envis och fokuserad för att nå sina mål, både då det gäller den egna vikten och andra mål i livet. 
 
Föreläsningen startar kl. 18.30, men vi bjuder på kaffe/te, kex och vår egen Arbissmoothie från kl. 17.30. Personer under 18 år, inträde 10 euro.
 
Anmälan innan nyår och få 5 euro i rabatt. Pris innan nyår: 20 euro, efter nyår: 25 euro.

Malin Berghagen - Min kropp, min själ, mitt andetag

 

Stjärnhallen - Lilla Björnen
Malin Berghagen
Kursavgift 20,00 €

sö 16.00-17.00
13.11.2016, 1 tillfälle
Max 400 stud.

Tidigare modellen och skådespelerskan Malin Berghagen är känd från TV-program som Det okända och som programledare på radiokanalen Lugna favoriter, men hon är framförallt en känd yogaprofil i Sverige och flera delar av världen. I år fyllde Malin 50 år, hon bor på Mallorca och har just utkommit med sin fjärde bok som denna gång handlar om den fantastiska ön utanför Spaniens kust.
 
Malin har alltid haft en dröm om att bo utomlands, men hade absolut ingen aning om hur det skulle gå till. Som nyskild med fyra barn, inte en krona på fickan och med en yogamatta under armen bestämde hon sig för att våga pröva sina vingar ändå. För tre år sedan blev det en möjlighet! Malin berättar om sina rädslor, om att våga ha tillit och lyckan över att en dag nå drömmen. Föreläsningen handlar mycket om mod, att resa sig igen och att våga drömma. 
 
Efter föreläsningen finns Malins böcker till försäljning.

Lång säsong - tips och inspiration från Skillnadens trädgård

 


Sara Bäckmo
Kursavgift 10,00 €

fr 18.30-21.00
11.11.2016, 1 tillfälle
Max 200 stud.

Skillnadens trädgård är en köksträdgård i Småland, Sverige. Här odlar Sara Bäckmo en mängd grönsaker och utforskar hur bostadstomt kan användas som en liten matfabrik under större delen av året. Minst 7 månader om året är familjen självförsörjande på grönsaker.
 
Skillnadens trädgård är ett dignande ekologiskt trädgårdsskafferi med över 150 sorters grönsaker på en yta av ca 450 m ². Den är Sveriges största privata köksträdgård i sociala medier, våren 2016 kom Saras bok om Skillnadens trädgård ut och den har redan sålt slut på flera upplagor.
 
Under kvällen får vi höra om hur Sara odlar för att kunna skörda grönsaker nästan hela året, om vilka grönsaker hon väljer och hur hon kan minimera arbetet i köksträdgården för att ha tid till både familj, jobb och odling. 
 
Sara Bäckmo är en journalist med 20 års erfarenhet bl. a. från Sveriges radio och Sveriges Television. Du kan läsa mer om Sara och hennes odling på hennes blogg www.skillnadenstradgard.se.
 
Observera att föreläsningen går på en fredag! Föreläsningen hålls i Stjärnhallen, Lilla Björn, Idrottsgränd 1-3.
 
Föreläsningen ordnas i samarbete med Stiftelsen Juthbacka.
Föreläsningen ordnas som en del i Leader-projektet Matriket Österbotten - en mat- och kulturfest.

Olof Röhlander - Konsten att njuta av livet - och ändå få saker gjorda

 

Stjärnhallen - Lilla Björnen
Olof Röhlander
Kursavgift 25,00 €

to 18.30-20.15
10.11.2016, 1 tillfälle
Max 400 stud.

Norrlänningen Olof Röhlander är licensierad mental tränare, författare och har en bakgrund som elitspelare i bordtennis. I januari 2016 släpptes Olofs fjärde bok, som heter Konsten att njuta av livet. 
 
Röhlander anlitas som inspiratör, utbildare och föreläsare i områdena motivation, målsättning och mental styrketräning. Röhlander - som blev utnämnd till Årets Talare igen 2015 - utlovar en humoristisk och berörande kväll med energi, inspiration till arbetet och tankar om det goda livet samt tiden vi lever i. 
 
Peptalk som heter duga. Ta inte dagen som den kommer; kom och lär dig mer om njutandets konst även i motgångar! 
 
Ur innehållet:
· Sluta hålla tummarna, börja skruva på kuben
· Fullt upp - med vadå?
· Är det bättre att försöka och misslyckas - än att aldrig ha försökt?
· Vad är ett team?
· Så bör ett bra mål se ut
· Nyckeln runt halsen - det egna ansvaret
· Humor som problemlösningsmetod
· Motstånd som bränsle
· Njutarbete - det nya framgångsordet
 
Anmälan innan 1.10, 20 euro, efter 1.10, 25 euro. Föreläsningen startar kl. 18.30, men vi bjuder på kaffe / te med tilltugg från kl. 17.30. Personer under 18 år, inträde 10 euro.

Steffo Törnquist - Livets goda - En föreläsning om små saker som gör livet stort

 

Stjärnhallen - Lilla Björnen
Steffo Törnquist
Kursavgift 35,00 €

ti 18.30-20.30
25.10.2016, 1 tillfälle
Max 400 stud.

 
"Livet är för kort för att slarvas bort..." skriver njutningsaposteln Steffo i sin bok "Njut - en bok om små saker som gör livet stort": "För kort för att bara äta gott på fredagar, bara älska på lördagar, röka illa rullade cigarrer och popcornen framför westernfilmen…”
Steffo säger: ”Vi slösar med ögonblicken, vi skjuter upp kärlek, upplevelse och njutning – vi kalkylerar med en evighet som inte finns.
 
Här en annan kunskap. Varje insikt förändrar varje upplevelse. Mer vetande och kunnande i fråga om t.ex. whiskey, cigarrer eller choklad förändrar verkligen din upplevelse av fenomenet.
 
Steffo har vunnit utmärkelsen "Världens bästa bok" för sin bok "Steffos spritbibel" samt fått gourmédiplom och skrivit en bok tillsammans med Leif Mannerström. Steffo är även preses i Spritakademien och ständigt aktuell som programledare för Nyhetsmorgon i Sveriges TV4. 
 
Kom och inspireras av Steffos berättande om det stora i det lilla - om livsnjutningar - och prova öl, vin, whiskey, konjak, ostar, choklader m.m. och mera på en njuttallrik med många olika godsaker!
 
Anmälan innan 25.9, 30 euro, efter 25.9, 35 euro. Föreläsningen startar kl. 18.30. Njuttallrik och provsmakning av drycker ingår i priset. Notera att föreläsningen går en tisdag.

Äkta smaker med Jens Linder

 

 Juthbacka herrgård
Jens Linder
Kursavgift 10,00 €

to 18.30-20.00
13.10.2016, 1 tillfälle
Max 60 stud.

Jens Linder är en av Sveriges ledande matjournalister. Han skriver och skapar recept i bl.a. Dagens Nyheter och Gourmet. Han var tidigare restaurangkock och arbetade på allt från gamla stadshotell och skärgårdsbåtar till stjärnkrogar, från Tranås till London. Han har gjort sig känd för att i populär form behandla särpräglad mat och dolda traditioner. Han tar deltagit i tv-produktioner som ”Sjön suger” och ”Historieätarna” och i radio i ”P1 Meny” och ”Epstein i P1”. Jens Linder har även författat ett tiotal kokböcker, där Det glömda köket, Långkok, Svamplycka, December, Semester och Jens Linders Korea kan nämnas.
 
Under kvällen med Jens får vi lära oss om gamla konserveringstekniker som att torka, röka, rimma, grava, luta, lägga in, sockerkoka, confitera, koka in och fermentera.
 
Föreläsningen ordnas i ett samarbete mellan Arbis och Stiftelsen Juthbacka. Föreläsningen ordnas som en del av Leader-projektet Matriket Österbotten - en mat- och kulturfest.

När himlen faller ner

 

Nykarleby stadsbibliotek - Nykarleby stadsbibliotek, Asta-salen
Matts Andersén
Kursavgift Ingen avgift

to 13.00-14.30
6.10.2016, 1 tillfälle
Max 35 stud.

När himlen faller ner är en världsresa genom årmiljoner med meteoritkratern Söderfjärden. En storskalig historia i bild och ord, en populär berättelse om en exklusiv plats på vår jord. 
 
Endast en meteoritkrater – Söderfjärden – finns på bottnisk kust, unik bland 188 jordiska kratrar, och den väcker nyfikenhet och reslust. Här bjuds på häftigt nedslag, storslaget solsystem, fågelparadis och odlingsslätt. I en mix av fakta och fiktion om universum, jorden och en bottnisk jordplätt.
 
Föreläsningen är gratis.

Kristin Kaspersen - Stark i kropp och själ

 

Topeliusgymnasiet - Ahlbecksalen, festsalen
Kristin Kaspersen
Kursavgift 25,00 €

to 18.30-20.15
22.9.2016, 1 tillfälle
Max 400 stud.

Kristin Kaspersen, har personlig erfarenhet av att hitta vägen tillbaka från utmattning och orkeslöshet. Kristin berättar under kvällen om sin väg för stresshantering, balans, kosthållning och träning i livet. Du får tips på hur du kan skapa förutsättningar för ett ökat välmående och en lugnare vardag med tid för sig själv, familj, vänner samtidigt som du skapar en framgångsrik karriär. Lär dig att vara sann i kropp och själ!
 
Kristin talar inspirerande om hur viktigt det är för henne att hon är sann i kropp och själ. I december 1993 fick Kristin som yngsta person någonsin ta emot Hylandpriset för Sveriges mest populära teve-personlighet samt Aftonbladets TV-pris för Sveriges mest populära kvinnliga programledare. Hon debuterade som författare 2013 med en bok om träning och hälsa, "Stark i kropp och själ". Kristin har även varit programledare för bl. a. Sveriges TV4:s kvällsprogram Vardagspuls tillsammans med Agneta Sjödin. Programmets inriktning var kost och träning.
 
Anmälan innan 25.8 20 euro, efter 25.8, 25 euro. Föreläsningen startar kl. 18.30, men vi bjuder på kaffe / te med tilltugg från kl 17.30. Personer under 18 år, inträde 10 euro.

Grej of the Day - Lust för kunskap

 

Topeliusgymnasiet - Ahlbecksalen, festsalen
Micke Hermansson
Kursavgift 30,00 €

to 18.15-20.45
15.9.2016, 1 tillfälle
Max 180 stud.

 
Vill du ha intresserade och vetgiriga elever som söker mer och ny kunskap varje dag? Lär dig metoden Grej of the Day!
 
Genom en speciellt genomtänkt inledning på varje skoldag inspirerar du dina elever att vilja veta mer under resten av dagen. Det fantastiska att eleverna vill ha mer och ny kunskap varje dag inträffar.
 
Du ger eleverna en insikt om att kunskap är meningsfullt, en starkare vilja och motivation att lära som smittar av sig på resten av skoldagen och övriga ämnen, ämnesfördjupning med överblick och sammanhang, bonuseffekter i form av elevens vilja att berätta om skoldagen på hemmaplan vilket leder till ett utökat föräldraengagemang.
 
Morgonens Grej of the Day blir lite som en morgonsaga eller morgonsamling för klassen inför den stundande skoldagen. Den förhållandevis lilla tid du lägger ned på detta tar både du och dina elever garanterat igen.
 
Kursen vänder sig till klasslärare, förskolan till åk 6. Metoden är även genomförbar i äldre årskurser och med yngre barn.
 
Micke Hermansson är mellanstadielärare med 25 år i yrket. Han håller utbildningar om det kunskapslyftande, motivationshöjande och prisbelönta projektet ”Grej of the Day” – en slags mikrolektion med makroeffekt. Projektet fick Lärarförbundets pedagogpris 2011. Micke Hermansson blev 2015 utnämnd till Årets lärare i Sverige. 
 
Anmälan innan 1.8, 25 euro, efter 1.8, 30 euro. Föreläsningen startar kl. 18.15, men vi bjuder på kaffe / te med tilltugg från kl. 17.30. Personer under 18 år, inträde 10 euro.

Att möta starka känslor hos barn

 

Carleborgsskolan - Gymnastiksal CBS
Maria-Pia Gottberg
Kursavgift 30,00 €

to 18.00-21.00
1.9.2016, 1 tillfälle
Max 320 stud.

Maria-Pia Gottberg är en av Sveriges främsta föreläsare och konsulter när det handlar om att bemöta barns känslor. Hon har utvecklat Friendy som är ett konkret material för att lära barn om känslor, självkänsla, självförtroende, självrespekt, självbild, empati, impulskontroll samt problem- och konflikthanteringsförmåga. 
 
Gottberg är EQ-konsult, NLP-tränare, mentaltränare, coach, föreläsare och författare. Hon brinner för att göra det möjligt för både vuxna och barn att vara sina bästa jag. Hon har sedan 2004 arbetat med ett stort antal förskolor och skolor i Sverige och Norge för att inspirera och ge verktyg kring hur vi kan bli ännu bättre på att bemöta och stärka barn och ungdomar. 
 
”Tidigt upptäckte jag att det inte bara är barnen som behöver lära sig förstå sina känslor. Vuxna vet skrämmande lite om känslornas inverkan i våra liv. Jag lärde mig att styrelseproffs, chefer och pedagoger, civilingenjörer, säljare och sjuksköterskor har samma behov av att lära sig om sig själva och sina känslor som en femåring i förskolan. Det gör mitt arbete fantastiskt roligt eftersom det träffar rätt och verkar allmängiltigt för oss människor.” säger Gottberg.
 
Under sina föreläsningar tar hon avstamp i aktuell neuroforskning, psykologi och beteendevetenskap och delar frikostigt, samt med humor och känsla, med sig av kraftfulla verktyg och engagerande frågeställningar som hjälper både individer och grupper att utvecklas. 
 
Välkomna på en ögonöppnande föreläsning med praktiska exempel som riktar sig till föräldrar och till dig som arbetar med barn! För den som önskar går det att köpa eller beställa material i samband med föreläsningen. 
 
Anmälan innan 1.8, 25 euro, efter 1.8, 30 euro. Föreläsningen startar kl. 18.00, men vi bjuder på kaffe / te med tilltugg från kl. 17.15. Personer under 18 år, inträde 10 euro.

Nordisk mat med Tareq Taylor

 

Juthbacka herrgård
Tareq Taylor
Kursavgift 20,00 €

on 18.30-20.00
3.8.2016, 1 tillfälle
Max 400 stud.

Den kritikerrosade gourmetkrögaren och högt uppskattade TV-kocken Tareq Taylor, känd från bland annat SVT:s Trädgårdsonsdag, bjuder in till en aptitretande föreläsning om nordisk mat. 
 
Taylor kockar på scen och visar oss det vackra och goda som den nordiska landsbygden har att bjuda på, bland annat hur man tillreder braxen och en delikat potatisrätt. 
 
Du kanske redan har bekantat dig med hans kokböcker, titlar som "Tareq Taylors Nordiska matresa" och "Tareq Taylor: om mat och kärlek". Taylor driver Slottsträdgårdens Kafé i Slottsparken i Malmö. 
 
Föreläsningen ordnas i ett samarbete mellan Arbis och Stiftelsen Juthbacka. Föreläsningen ordnas inom ramarna för Leader-projektet Matriket Österbotten - en mat- och kulturfest. Notera att föreläsningen går en onsdag!

Empati och medkänsla - skall vi bry oss... eller?

 

Kuddnäs - Gula salen
Göran Sjöholm
Kursavgift 10,00 €

to 18.30-20.15
7.4.2016, 1 tillfälle
Max 70 stud.

Göran Sjöholm vill med skådespelarens medel ge kunskap och insikt i den empatiska förmågans betydelse. Hur den föds. Hur den utvecklas och Hur den används.
 
Målgrupp: Alla som bryr sig, alla som vill bry sig, alla som börjat tvivla.
 
Under sitt yrkesliv som skådespelare och regissör (1977 - 2015) har Sjöholm också fungerat som lärare och kursdragare i olika sammanhang. Allt från undervisning på Teaterhögskolan, yrkeshögskolor, Arbis-kurser och grundskolans olika nivåer till kurser för teateramatörer i olika åldrar,  i olika sammanhang. Kom och lyssna och få flera insikter under denna kväll med Sjöholm.
 
Föreläsningen startar kl. 18.30 men vi bjuder på kaffe/te med tilltugg från kl. 18. Föreläsningen hålls i Gula salen vid Kuddnäs.

Life, Love and Passion - Tony Irving

 

Stjärnhallen - Lilla Björnen
Tony Irving
Kursavgift 25,00 €

ti 18.30-20.00
16.2.2016, 1 tillfälle
Max 450 stud.

I föreläsningen Life, Love and Passion ger Tony exempel på hur du hittar din passion i livet och om att våga tro på dig själv för att sen ta steget till dina drömmar mål.
 
Tony Irving var tretton år den dagen hans pappa sa att han var tvungen att sluta dansa. Den annorlunda grabben som tyckte om att sy och sticka och som älskade sin dans skulle vara som alla andra, spela fotboll och absolut inte sticka ut.
 
Life, Love and Passion är Tony Irvings nakna berättelse om livet innan han blev en av våra mest välkända nöjesprofiler. Om hur han tappade fotfästet i relationen till sig själv och de han älskade, om den smärtsamma resan genom två äktenskap med två olika kvinnor, om konflikterna, självdestruktiviteten och våndan över att inte hitta sig själv. När kändisskapets fantasivärld ligger öppen blir sökandet efter en egen identitet än mer komplicerat.
 
Det här är berättelsen om Tony Irvings liv, kärlek och passion – det som formade honom till den person han är idag, från en liten kille som fick höra att han var onormal och sinnessjuk till en trygg och tolerant och varm man, långt från den skräckinjagande domaren i Let´s Dance.
 
Tony Irving är mest känd som den karismatiske juryordföranden i TV-programmet Let´s Dance. Med sin brittiska accent och sin färgstarka stil har Tony blivit en folkkär profil med många järn i elden.
 
Dansen är och har varit en stor del av Tonys liv. Tony har tävlat i dans i tjugo år, men har även intagit rollen som domare och kommentator, har drivit dansskola och undervisar i dans. En av Tonys stora passioner är att främja dans i samhället.
 
Föreläsningen startar kl. 18.30 men vi bjuder på kaffe/te med tilltugg från kl. 17.30. Personer under 18 år, inträde 10 euro. Välkommen!

Idrottande ungdomars kost och livsstil

 

Juthbacka herrgård
Pontus Backlund
Kursavgift 10,00 €

to 18.30-20.00
4.2.2016, 1 tillfälle
Max 70 stud.

Föreläsning kring idrottande ungdomars kost och livsstil. Hur tar man hand om kroppen på bästa sätt mellan träningar, tävlingar och matcher. Hur, när och vad ska vi äta? Hur mycket påverkar kosten och livsstilen ungdomarnas prestationer? Hur kan jag som förälder hjälpa min ungdom att må och prestera bättre? 
 
En kväll för föräldrar, ungdomar och tränare. Pontus ger även möjlighet för frågor och diskussioner kring ämnet. 
 
Personer under 18 år inträde 5 euro. Välkomna!

Duga som man är - om barns självkänsla och vuxnas ledarskap

 

Carleborgsskolan - Gymnastiksal CBS
Petra Krantz-Lindgren
Kursavgift 20,00 €

to 18.30-20.00
28.1.2016, 1 tillfälle
Max 300 stud.

I decennier har debatten om hur man bäst fostrar barn pendlat mellan fri och auktoritär fostran. Men finns det ett tredje alternativ? Hur ser det i så fall ut?
 
Beteendevetaren Petra Krantz Lindgren vill lyfta fram ett förhållningssätt till barn som inte utgår från förenklande metoder utan från värderingar som likvärdighet, integritet, empati och ärlighet.
 
Föreläsningen tar upp:
 
- Föräldraskapets mål. Vilken sorts barn vill vi fostra?
- Självkänsla – det viktiga fundamentet. Vad är självkänsla? Varför är det så viktigt med självkänsla?
- Fostra barn med självkänsla – några grundläggande principer. Med hjälp av vardagsexempel och konkreta tips får deltagarna hjälp att översätta teori till praktiskt vardagsliv. 
 
Föreläsningen startar kl. 18.30 men vi bjuder på kaffe/te med tilltugg från kl. 17.30. Personer under 18 år, inträde 10 euro. Av omsorg om övriga deltagare ber vi dig lämna barn och bebisar hemma. Mer info: www.petrakrantzlindgren.se  Välkommen!

Ljus - mer än ögat kan se

 

Topeliusgymnasiet - Ahlbecksalen, festsalen
Ann-Marie Pendrill, Marcus Rosenlund
Kursavgift 10,00 €

to 18.00-20.15
19.11.2015, 1 tillfälle
Max 150 stud.

PROGRAM
 
Möjlighet att besöka utställningarna 17.30 - 18.00
 
Kl. 18.00 – 18.45  Föreläsning med Ann-Marie Pendrill, Lunds Universitet
Med rubriken, ” Ljus: Budbärare från atomer, vardag och universum”
 
Kl.18.45 – 19.30 Besöka utställningarna. Demonstration av Rymdkappsäcken och dess innehåll. Kaffe/te med tilltugg. Ingår i priset.
 
Kl.19.30 – 20.15 Föreläsning med Marcus Rosenlund, vetenskapsjournalist på Yle Kvanthopp
Med rubriken, "Ljus - mer än ögat kan se”
 
Möjlighet att diskutera med Ann-Marie och Marcus som avslutning
 
Ljusinstallation på skolgården utanför Ahlbeckshuset av Bemi. 
Nykarleby Elaffär visar hurudana lampor vi skall lysa upp vintermörkret med, 
Creative PC Systems demonstrerar hur vi kan ”se i mörkret” med kamera, 
Diamco demonstrerar ledbelysning och studerande på Topeliusgymnasiet visar sina ”ljusglimtar”.
 
Föreläsningarna och kvällen ordnas i samarbete med Nykarleby stad, Carleborgskolan och Topeliusgymnasiet.

Att göra en höna av en fjäder

 

Topeliusgymnasiet - Ahlbecksalen, festsalen
Tomas Knuts
Kursavgift 10,00 €

to 18.30-20.00
22.10.2015, 1 tillfälle
Max 150 stud.

Munsala United kämpar i år för att inte falla ner till division 7, en serie som är lägre än vad som finns idag. Ändå är föreningen känd i vida kretsar. Munsala United hävdar att de berett väg för både humorgruppen KAJ och ligalaget FF Jaro. 
 
Hur blir en av Österbottens minsta och svagaste idrottsföreningar ett samtalsämne som får uppmärksamhet i såväl Yle, dags- och veckotidningar som runt kaffeborden på många arbetsplatser? Hur kan en liten förening få synlighet och bli en snackis? Vad är det som MunU gjort som andra kan lära sej av? Hur gör man en höna av en fjäder?
 
Föreläsningen väcker tankar och ger idéer kring hur man med enkla medel kan skapa intresse för sin förening, sitt företag eller sitt team.
 
Tomas Knuts är sekreterare, anfallare, tränare, lagledare, författare och actionhjälte i Munsala United. Knuts är en av eldsjälarna i föreningen och har bl.a. skrivit boken "Med glimten i ögat. Fem år med Munsala United". Under föreläsningen berättar han om hur MunU blivit ett brand och hur föreningen gång efter gång nått över nyhetströskeln.
 
Föreläsningen startar kl 18.30 men vi bjuder på kaffe / te med tilltugg från kl 17.45. Välkommen!

Att följa sitt hjärta - Agneta Sjödin

 

Stjärnhallen - Lilla Björnen
Agneta Sjödin
Kursavgift 25,00 €

to 18.30-20.15
8.10.2015, 1 tillfälle
Max 400 stud.

Från dröm till verklighet - Jorden runt med Mary af Rövarhamn

 

Topeliusgymnasiet - Ahlbecksalen, festsalen
Linda Hammarberg
Kursavgift 25,00 €

to 18.30-20.15
17.9.2015, 1 tillfälle
Max 180 stud.

Tillsammans med sin man och deras två barn har Linda Hammarberg seglat jorden runt med segelbåten Mary af Rövarhamn. Familjen är känd från TV-programmet "Familjer på äventyr" som sändes i SVT under våren.
 
Familjen Hammarberg är en helt vanlig tvåbarnsfamilj som har gjort något ovanligt. De fattade det modiga beslutet att lämna det trygga livet hemma för att leva ut sin dröm – att segla jorden runt. Det blev en resa som kom att vara i fyra år, och som tog dem så långt från ekorrhjulet man kan komma. Vi har bjudit in Linda Hammarberg för att berätta om familjens fantastiska resa. En föreläsning som öppnar ögonen, gjuter mod och inspirerar. Inte nödvändigtvis att segla jorden runt – men att se nytt och följa sin dröm, även om man har barn, eller kanske just därför. 
 
Föreläsningen startar kl 18.30 men vi bjuder på kaffe / te med tilltugg från kl 17.30. Personer under 18 år, inträde 10 euro. Välkommen!


Hur kan man som tränare eller förälder bäst stöda barn och ungdomar i sitt idrottande - Lars Morten Losvik

Juthbacka herrgård
Lars Morten Losvik
Kursavgift 10€

Tors. 18.00-20.00
19.2.2015, 1 tillf., 3 lekt.
Max 70 stud.

Hur kan man motivera och leda ett barn? Vad är det som är speciellt med barn och ungdomsidrott? Var går gränsen mellan lek och allvar? Hur ser idrottaren sig själv i spegeln? Vad krävs det för att bli toppidrottare som ung? Det här är frågor som Lars Losvik tar upp under kvällen.
 
Lars Losvik har en gedigen erfarenhet och utbildning inom vuxenpedagogik och ledarskap. Med årtionden av erfarenhet har Lars med sitt brinnande engagemang och förmåga att nå ut till åhörarna blivit en av Nordens mest uppskattade föreläsare inom sitt område, och har då ofta föreläsningar både nationellt och internationellt.
 
Losvik har varit mental tränare för If Minken, NURK. Pia Sundstedt, Tomas Ramstedt, SFI cykling, flera norska idrottare och för norska föreningar.
 
Vi bjuder på kaffe/te/saft och tilltugg.

Att nå toppen - en resa ut i världen och in på livet - Renata Chlumskaa

Ahlbecksalen
Renata Chlumskaa
Kursavgift 25€

Tors. 18.30-20.15
22.1.2015, 1 tillf., 2 lekt.
Max 250 stud.

Renata Chlumska säger sällan nej till nya utmaningar. Den 5 maj 1999 lyckades hon som första svenska kvinna nå toppen av världens högsta berg, Mount Everest, som ligger 8850 meter över havet. En sådan prestation innebär för de flesta höjdpunkten på en framgångsrik klätterkarriär men för Renata blev det snarare en språngbräda mot framtida projekt.
 
Vare sig det gäller bergsklättring eller annan idrott, karriären eller fritiden, och inte minst inom företagsvärlden så är verktygen för att uppnå målet snarlika, säger Renata. Vikten av motiverade medarbetare, kommunikation, öppenhet, att kunna hantera förändringar, möten med det oväntade och att ha magnetiska mål är bara några av komponenterna till att kunna förverkliga sina idéer. 
 
Det handlar alltså inte om att vara en supermänniska, utan om vilken inställning man har, om att våga satsa och ha tillräckligt mycket vilja för att nå sina mål och uppfylla sina drömmar, menar Renata. 
 
Det är denna inställning, sina erfarenheter och mycket annat som hon delar med sig av under sin föreläsning i Nykarleby Arbis.
 
Renata vet också att gränsen mellan att lyckas eller misslyckas är skör och att framgång kräver mycket hårt arbete, engagemang och beslutsamhet. 
Alla människor har drömmar men alla lyckas inte alltid, varför? Vi kan inte påverka alla faktorer runt omkring oss, men betydligt fler än vi tror. Om vi lägger energin på sådant vi faktiskt kan förändra och tar personligt ansvar, så kan alla nå framgång. En tjej från Skåne kan till och med nå toppen av världens högsta berg! 
 
Föreläsningen startar kl 18.30 men vi bjuder på kaffe / te med tilltugg från kl 17.30. Personer under 18 år, inträde 10 euro. Välkommen!

 Personligt ledarskap - Torkild Sköld

Ahlbecksalen
Torkild Sköld
Kursavgift 25€

Tors. 18.30-20.15
12.2.2015, 1 tillf., 2 lekt.
Max 200 stud.

Genom igenkännande berättelser och aha-upplevelser får du tips och verktyg för att bygga upp ett starkare personligt ledarskap och hitta vägen till hur du leder dig själv i ditt eget liv. Föreläsningarna är roliga och inspirerande i stunden, men bidrar också till engagemang under lång tid.
 
Att må bra inombords är kanske det mest grundläggande för att kunna ge styrning till sitt liv. När vi upplever att vi har kontroll över vårt liv och vår situation så mår vi bra. De tankar som vi omger oss med är vägledande i allt vi gör och upplever. Ändå är det få människor som ger sig själva och sina tankar den uppmärksamheten. Funderar du över vad som är viktigt i ditt liv, vad vill du, vart vill du, och hur agerar du i din vardag?
 
Personligt ledarskap handlar om att du tar aktiva beslut, tar ansvar för dina handlingar och därmed påverkar resultatet av hur verkligheten kommer att se ut. Grunden för ett bra personligt ledarskap handlar om att ha vältränade personliga egenskaper för att kunna möta livets möjligheter och utmaningar.
 
Redan tidigt sattes många av ramarna i ditt liv – vad är möjligt och vad är omöjligt, vad är bra och vad är dåligt, vad får man göra och vad får man inte. Sanningar som blivit dina. Det är dags att fundera över vem som är VD i ditt liv. Idag har du möjligheten att göra andra val!
 
Bered dig på att inspireras och beröras i denna föreläsning om personligt ledarskap och om att skapa framtiden. Med kunskap, livserfarenhet, stort hjärta och mycket humor ger Torkild Sköld dig ny kraft att leda dig själv i glädje, motivation och entusiasm.
 
Föreläsningen startar kl 18.30 men vi bjuder på kaffe / te med tilltugg från kl 17.30. Personer under 18 år, inträde 10 euro. Välkommen!

Hur svårt kan det vara? - Mia Törnblom

Stjärnhallen - Lilla Björnen
Mia Törnblom
Kursavgift 25€

Tors. 18.30-20.15
12.3.2015, 1 tillf., 2 lekt.
Max 450 stud.

En föreläsning om hur vi hanterar de situationer, relationer och konflikter vi möter i livet.
 
Hur svårt kan det vara? - har de flesta av oss tänkt. För att nå våra mål behöver de flesta av oss metoder och verktyg för att träna upp vår inre trygghet. Men också få förståelse för och kunskap om hur vi skapar förtroende, bygger relationer så väl som att se vad som är vår egen del. Vi kan vara hur bra som helst på det vi gör men om ingen vet att vi finns kommer de inte erbjuda oss nya möjligheter. Vill vi nå ut till andra behöver vi lära oss att ta plats på rätt sätt. För att lyckas behöver de flesta av oss metoder för reflektion, kommunikation, motivation och hur man kan hantera konflikter.
 
På ett glädjefyllt, trollbindande och lärorikt sätt inspirerar Mia Törnblom i sin föreläsning till ett bättre liv, både inom yrkeslivet och privat. Personligt ledarskap samt mental träning är viktiga punkter för Mia, som lägger mycket vikt vid ord som mod, hänsyn, trygghet, motivation, reflektion, tålamod och ansvar. Du och dina kollegor eller vänner får nya insikter och metoder om hur ni kan påverka ert liv i den riktning ni själva önskar.
 
Mia Törnblom är ledarskapscoach, författare och föreläsare.
 
Föreläsningen startar kl 18.30 men vi bjuder på kaffe / te med tilltugg från kl 17.30. Personer under 18 år, inträde 10 euro. Välkommen!

Vad äter din hud? - Ila Nordman

Juthbacka herrgård
Ila Nordman
Kursavgift 20€

Tors. 18.30-20.45
9.4.2015, 1 tillf., 3 lekt.
Max 70 stud.

Kom med på en resa genom ett vanligt badrumsskåp. Lär dig vad du vill undvika och få tips på bättre alternativ! Föreläsaren Ila Nordman driver bloggen Morotsliv,  hon berättar på ett inspirerande sätt om vad vår hud egentligen äter. Hudvården som hon berör är naturlig, ekologisk och giftfri. Ila fokuserar på sånt man kan laga själv hemma.
 
Huden äter allt den tvättas, smörjas och sminkas med och det har betydande roll för vår inre och yttre miljö och hälsa. Varje dag bär en kvinna i medeltal 13 produkter, vilket ger cirka 260 kemikalier. Vissa kemikalier är hormonstörande, andra är cancerframkallande eller starkt allergena, men vi vet väldigt lite om effekterna då de blandas med varandra, som också kan kallas "cocktail-effekten".
 
Föreläsaren Ila Nordman driver bloggen Morotsliv där du kan se mera om vad Ila gör.


Låt dig inspireras av hästartisten Tobbe Larsson

Stjärnhallen - Lilla Björnen
Tobbe Larsson
Avgift 25 €

Tors. 18.30-20.00
11.9.2014, 1 tillf., 2 lekt.
Max 500 stud.

Tobbe fick sin första häst vid 7-års ålder och har sedan dess varit omgiven av hästar. Han provade på många olika typer av ridsportsgrenar innan han verkligen hittade hem. Något som alltid har fascinerat Tobbe är frihetsträning och kommunikation från marken och han har därför ägnat mycket tid till detta redan från start. Han är utbildad djurvårdare med specialinriktning mot hästar och arbetade på ett Djursjukhus parallellt med sin utbildning
 
Numera finns det nästan ingen som har missat Tobbes succé-program på SVT, Ponnyakuten. En programserie som inte bara uppskattades av den yngre publiken utan även gav många erfarna ryttare en hel del "aha-upplevelser". Ponnyakuten är nu inne på sitt fjärde år. 
 
Kom och lyssna till hästartisten Tobbe Larsson för att få tips och råd.
 
Efter föreläsningen svarar Tobbe på frågor och skriver autografer.
 
Bland de 200 första anmälda så lottar vi ut 4 VIP biljetter. Vinnarna får träffa Tobbe innan föreläsning och får ställa frågor till honom, bli fotograferade samt får egna autografer. 

Att lyckas inom musiken – Calle Kindbom

Kulturhuset Scala
Calle Kindbom
Avgift 20 €

Lör. 13.00-15.00
20.9.2014, 1 tillf., 3 lekt.
Max 160 stud.

En föreläsning med skivbolagsdirektören och producenten Calle Kindbom. Calle Kindbom är en svensk låtskrivare. Han har skrivit många låtar i början av 2000-talet och har sedan länge jobbat åt Bert Karlssons skivbolag Mariann Grammofon AB. Han har fått över 200 låtar inspelade varav över 20 har blivit Svensktoppshits eller Trackshits. Tre av dessa låtar har varit 1:a på Svensktoppen, bland annat "Kom hem" av Barbados. 
 
Calle Kindbom driver sedan 2006 musikförlaget Yellow och är konsult i musikindustrin. 2014 startade Calle sitt egna skivbolag Neptun. Föreläsningen riktar sig till dansband, poppartiser, rockband, andra artister samt alla som är intreserade av hur man når ut med sin musik. 
 
Må bra på äldre dar – Christoph Treier

Juthbacka herrgård
Christoph Treier
Avgift 15 €

Tors. 18.30-20.15
9.10.2014, 1 tillf., 2 lekt.
Max 60 stud.

Föreläsningen riktar sig till alla seniorer som vill må bra. Du får mera kunskaper och många praktiska råd om till exempel sömn och eventuella sömnproblem, om motion och då särskilt om betydelsen av koordinations- och balansträningen. Utöver det ska vi också titta lite närmare på minnet och betydelsen av sociala kontakter. Visste du till exempel att åldern gör inlärningen bara långsammare, dock inte svårare?
 
Christoph Treier är coach och idrottspsykologisk rådgivare för många världsklassidrottare, idrottslag, politiker, sångare, musiker, skådespelare, programledare, organisationer och företag. Han är schweizare men numera bosatt i Finland där han driver ett center för mental träning och coaching. Treier anlitas flitigt som föreläsare och coach runt över hela världen. 
 
Hur kan jag uppnå bättre prestationer med hjälp av mental träning – Christoph Treier

Juthbacka herrgård
Christoph Treier
Avgift 15 €

Mån. 18.30-20.00
13.10.2014, 1 tillf., 2 lekt.
Max 60 stud.

Många idrottare, tränare och föräldrar till idrottande barn förstår inte varför den mentala träningen är en av de viktigaste pusselbitarna för att kunna utveckla sin potential. Fortfarande finns det fördomar mot mental träning som ”Jag är redan tillräckligt bra mentalt” eller ”Jag vill inte ge intrycket att jag är mentalt svag”.
 
Föreläsningen ger dig inblick i hur den mentala träningen fungerar och du får många nyttiga råd och verktyg som du har användning för oavsett i vilken idrott du är aktiv i. Du kommer också att inse att det går bra att integrera den mentala träningen i din vanliga träning.
 
Alla har ADHD – Yvonne Skattberg

Kulturhuset Scala
Yvonne Skattberg
Avgift 25 €

Tors. 18.30-20.00
23.10.2014, 1 tillf., 2 lekt.
Max 180 stud.

Komikern Yvonne Skattberg upptäckte en dag att alla i hennes omgivning plötsligt drabbats av ADHD - familjen, kompisar, revisorn m. fl.
 
Föreställningen ”Alla har ADHD” kretsar kring vardagliga och skruvade funderingar med avstamp i den egna familjen där ADHD diagnoser plötsligt är förklaringen på allt, eller? Yvonne gör djupdykningar i de svåra frågorna, hon vänder ut och in på alla begrepp, funderar kring skolans resurser, medicineringens vara eller inte vara och uppfinner också framtidens dejting.  
 
Med sin bakgrund som ståuppkomiker tar Yvonne upp det här med diagnoser och personligheter på ett humoristiskt, insiktsfullt och personligt sätt. Igenkänningsfaktorn är hög och applicerar till alla oavsett ålder och kön.
 
Första delen av kvällen är föreställningen ”Alla har ADHD”, andra delen leds av en moderator som ställer mera konkreta frågor till Yvonne om ADHD, som hon svarar på.
 
Scenprofilen Yvonne Skattberg har under många år roat sin publik med sina underfundiga och kluriga funderingar om livet i stort och smått. Efter en gedigen 30-årskris gjorde hon en helomvändning i livet och började som ståuppkomiker. Föreställningen har grund i att Yvonnes yngsta dotter för några år sedan fick diagnosen ADHD.

Find your fighting spirit – Paulo Roberto

Stjärnhallen - Lilla Björnen
Paolo Roberto
Avgift 25 €

Tors. 18.30-20.15
13.11.2014, 1 tillf., 2 lekt.
Max 400 stud.

”Jag vaknade i ett omklädningsrum. Jag var klädd i boxningskläder och var blöt av svett, sådan där svett man bara får av strid, en svett blandad med blod och adrenalin. Jag förstod att jag boxats men mindes ingenting av matchen. Jag visste faktiskt inte vart jag var, vad som hade hänt? Jag frågade min tränare Leffe och fick svaret:
 
- Du blev knockad grabben. 
 
Jag förstod att min boxningskarriär var över och jag hade inte en susning om vad jag skulle göra med mitt liv. Jag var arbetslös och skulle snart bli pappa...”
Paolo Roberto blev knockad och av med sin titel lördagen den 4 oktober 2003. På måndagsmorgon öppnade han sitt första företag och som många gånger förr i hans liv upptäckte han att i de värsta motgångarna finns det också enormt mycket kreativitet. För är man riktigt nerslagen så finns det bara ett ställe att blicka och det är uppåt! 
 
Han har gjort en resa som få och gått från att vara klassad som en av Sveriges farligaste ungdomar under 18 år till att idag driva flera företag och har 25 anställda, vara storsäljande och prisbelönt författare och programledare på tv.
Paolo Robertos föreläsning handlar om att våga misslyckas, att aldrig ge upp och att alltid låta nyfikenheten vara lite större än fegheten. Alla kreativa processer innehåller misslyckanden och vågar du inte kommer du aldrig komma på något originellt eller nytt. Trygghetszonen är kanske en trevlig plats men problemet är att ingenting växer där.
Paolo blev utsedd till Årets talare i Sverige 2013 
 
Håll liv i lusten – Jeanette Åbonde

Juthbacka herrgård
Jeanette Åbonde
Avgift 10 €

Tors. 18.30-20.15
27.11.2014, 1 tillf., 2 lekt.
Max 60 stud.

Blickar som möts, pirr i magen, plötsligt finns känslan där, den som ger en spänning i luften och en varm förväntan som väcker hela kroppen till liv. 
 
Det spelar ingen roll om du är 16 eller 75, ungdom, förälder eller farmor, känslan av attraktion, lust och kärlek är densamma oavsett ålder. Däremot så går varje människas sexualitet igenom många olika faser genom livet. Våra kroppar och dess funktion förändras under åren, och även vår sexualitet. Lyssna till sexualrådgivare Jeanette Åbonde förklaringar och tips.
 
Idrottande ungdomars kost & livsstil – Pontus Backlund

Juthbacka herrgård
Tors. 18.30-20.00
30.1.2014, 1 tillf., 2 lekt.
Pontus Backlund
Kursavgift 15 €                     
Max 60 stud.

Föreläsning kring idrottande ungdomars kost och livsstil. Hur tar man hand om kroppen på bästa sätt mellan träningar, tävlingar och matcher. Hur, när och vad ska vi äta? Hur mycket påverkar kosten och livsstilen ungdomarnas prestationer? Hur kan jag som förälder hjälpa min ungdom att må och prestera bättre? En kväll med möjlighet för frågor och diskussioner kring ämnet.
 
Våga misslyckas för att vinna – Laila Bagge-Wahlgren

Stjärnhallen - Lilla Björnen    
Tors. 18.30-20.15                 
13.2.2014, 1 tillf., 2 lekt.       
Laila Bagge-Wahlgren           
Kursavgift 25 €                     
Max 500 stud.

Laila Bagge Wahlgren har aldrig varit rädd att pröva på nya saker. Hennes nyfikenhet och entreprenörsanda har styrt hennes yrkesliv som många gånger har öppnat nya spännande dörrar. 
 
I sin föreläsning talar Laila Bagge Wahlgren om entrepenörsskap och företagsamhet som hon integrerar i berättelsen om sin egen uppväxt, resa genom livet och sina erfarenheter från den hårda bransch hon arbetar inom. Laila tror på att hålla fokus framåt och inte fästa så stor vikt vid de motgångar man möts av, utan istället acceptera och lära sig något nytt från det och fortsätta vidare framåt. Huvudbudskapet med Lailas föreläsning är att man måste våga tänka utanför ramarna för att komma vidare, och att man måste våga misslyckas för att vinna.
 
I hela sitt yrkesliv har Laila Bagge Wahlgren på olika sätt arbetet inom musikbranschen, som manager, talangscout för BMG i New York och skrivit låtar till artister som Céline Dion, Maya och 98 Degrees. Genom sin medverkan i Idol-juryn, Let´s Dance och sina egna tv-program som Made in Sweden och Fest hos Bagge-Wahlgren är hon också en välkänd tv-profil. Laila driver också ett flertal bolag bland annat det välkända smyckesmärket Rock by Sweden. Laila är en välkänd och omtyckt bloggare. 
 
Laila Bagge Wahlgren ger med sin föreläsning åhörarna självförtroende och inspiration att våga tro på sig själva och sina drömmar.

Humor stress och hälsa – myter och sanningar, med Dan Hasson

Stjärnhallen - Lilla Björnen    
Tors. 18.30-20.15                 
6.3.2014, 1 tillf., 2 lekt.         
Dan Hasson    
Kursavgift 25 €                     
Max 400 stud.

En upplevelsebaserad föreläsning om humor, stress och hälsa. Föreläsningen slår hål på en del myter om humor, stress och hälsa och bekräftar andra. Vad har humor och stress gemensamt? Förlänger ett gott skratt livet och är humor verkligen bra för hälsan? Hasson berättar hur man stressar rätt och därmed ökar livskvalitet, hur man får ett mer välfungerande immunsystemet och ökar prestationsförmågan.
 
Dan Hasson är forskare och författare som doktorerat i stresshantering och hälsopromotion vid Uppsala universitet. Han är även en populär föreläsare som kryddar fakta med humor

Nya trädgårdsvisioner – Hannu Sarenström

Ahlbecksalen  
Tors. 18.30-20.15                 
27.3.2014, 1 tillf., 2 lekt.       
Hannu Sarenström                
Kursavgift 25 €                     
Max 180 stud.

Hannu Sarenström, känd från SVTs Gröna rum, berättar om nya trädgårdsvisioner. Sarenström talar om trädgården som en kreativ verkstad där du kan njuta av både nyplantering, det som blommar och även av att pröva göra om det som aldrig blev. Du får lära dig om olika växtkombinationer och växtsystem med långlivade rabatter som blommar så länge som möjligt.
 
Sarenström använder naturen som inspirationskälla i trädgården och söker naturens självklara lätthet för att sen översätta det till kulturväxter i trädgården.  Sarenström säger att det skall kännas härligt att komma hem till sin trädgård och trivs i sin miljö. Han har arbetat fram rabatter som ger minimalt med arbete, men maximalt av blomning och njutning.
 
Har du mött Raamt? – Kaj Korkea-Aho

Ahlbecksalen
Tors. 18.30-20.00                 
10.4.2014, 1 tillf., 2 lekt.       
Kaj Korkea-Aho                    
Kursavgift 20 €                     
Max 180 stud.

Författaren och komikern Kaj Korkea-aho talar om det mytiska väsendet Raamt utgående från sin roman "Gräset är mörkare på andra sidan". I flera generationer har Raamt skrämt upp barn i Norra Österbotten, men begreppet är gammalt och finns också utanför Österbotten. Vad betyder Raamt idag? Vad gör man om man möter Raamt? Eller har vi rentav alla Raamt inom oss?
 
Kaj Korkea-aho är född i Esse och bosatt i Helsingfors. Han har skrivit två romaner och tillsammans med Ted Forsström gjort hundratals sketcher för radio, teve och teaterscenen under namnet Pleppo Toy. 
 
Att tända stjärnögon - hos andra och hos sig själv med Lou Rossling

Topeliusgymnasiet - Ahlbecksalen, festsalen                       
Tors. 18.30-20.30                 
19.9.2013, 1 tillf., 3 lekt.       
Lou Rossling   
Avgift 20 €     
Max 200 stud. 

Lou Rossling inspirerar oss att våga se framåt och se oss själva som positiva medskapare till en värld för oss, våra barn och kommande generationer.
Lou inspirerar oss att skapa goda möten och arbetsglädje på våra arbetsplatser och i vår vardag med möten med människor.
 
Vad sker egentligen i mötet mellan människor?
Är du en person som tar eller ger energi?
Får du andra att gnistra och lysa, eller släcker du människor i din omgivning?
 
Om vi jobbar med våra relationer till människor vi möter kan vi skapa en god omsorg, ett behagligt klimat, en roligare upplevelse och en bättre värld menar Lou.

Konsten att lyckas med det omöjliga – Stina Dabrowski

Stjärnhallen - Lilla Björnen                          
Tors. 16.00-20.30                 
3.10.2013, 1 tillf., 3 lekt.       
Stina Dabrowski                   
Avgift 20 €
Max 500 stud. 

Stina Lundberg Dabrowski började sin TV-karriär på "Nöjesmaskinen" tillsammans med Sven Melander 1982. Hon har gjort otaliga intervjuer med statsmän och celebriteter världen runt, och reportage från många delar av världen. Stina har en unik förmåga att kombinera hög journalistisk kvalitet med ett brett tilltal. Bland person Stina intervjuvat kan nämnas: Nelson Mandela, Hillary Clinton, Arnold Schwarzenegger, Margaret Thatcher, Yasser Arafat, Mikhail Gorbatjov, Moammar Khadaffi, Ingmar Bergman och Madonna.
Under kvällen hos oss berättar Stina hur man lyckas med det omöjliga. Hur kunde en "vanlig" svensk kvinna få världens tunga elefanter att hoppa? Stina berättar om hur det gick till, vilka smällar hon fått, hur hon inspirerats av de människor hon mött, vad hon lärt sig om människor och makt.

Finlandssvenska ättlingar i USA – Pernilla Holmgård

Juthbacka herrgård               
Tors. 18.30-20.00                 
24.10.2013, 1 tillf., 2 lekt.      
Pernilla Holmgård                 
Avgift 15 €      Min 10 stud.    
Max 60 stud.   

Under sekelskiftet 1900 emigrerade 10% av Finlands befolkning till USA. "Emigrant" var det sista ordet som skrevs i de finländska kyrkböckerna och sedan lämnades våra förfäder åt sitt öde i det nya landet. Vad hände sedan? Hur blev livet på andra sidan och hur ser de finlandssvenska ättlingarnas liv ut i dagens USA? Hur påverkas de av sitt finlandssvenska arv? Pernilla Holmgård berättar om sina intressanta, häpnadsväckande och ibland också rörande möten med finlandssvenska ättlingar. Trey Howard, uppväxt i USA med norskt påbrå, berättar om hur det är att växa upp med skandinaviskt arv i USA och hur det är att vara emigrant i dagens värld.

Att överlista Jante - om konsten att lyfta sig själv och andra med Tomas Gunnarsson

Stjärnhallen - Lilla Björnen                          
Tors. 16.00-20.30                 
14.11.2013, 1 tillf., 3 lekt.      
Tomas Gunnarsson               
Avgift 20 €     
Max 500 stud. 

Varje dag förminskar vi oss själva och våra medmänniskor, i tankar, ord och handlingar - ofta utan att ens reflektera över det. Jantementaliteten är fortfarande djupt rotad i den nordiska folksjälen och håller oss nere med sina viskningar: "Du ska inte tro att du är något, du duger inte, stick inte ut ..." 
Men du kan överlista Jante och skapa en inre hejarklack som lyfter dig själv och andra! 
Följ med på en spännande och insiktsfull upptäcktsfärd i konsten att stå upp för dig själv, vända avund till inspiration och visa omtanke om andra.

Från Munsala sportplan till de stora arenorna – Lena Solvin

Juthbacka herrgård               
Tors. 18.30-20.30                 
28.11.2013, 1 tillf., 3 lekt.      
Lena Solvin    
Avgift 15 €     
Max 80 stud.   
Att gå från distriktstävlingar via finländska mästerskap till junior-EM kräver väl ändå en del, men vad? Vad är det som gjorde att just jag lyckades ta mig dit? En vän frågade för några år sedan: Hur kunde det bli just du? Jag har grubblat en del på den frågan och har för min del kommit fram till ett svar. Det gäller att vara motiverad, ha självdisciplin och att vara lite galen. Är det inte svårare än så att vara elitidrottare? Jo, det krävs kanske en del övriga förutsättningar också.
 
Under kvällen vill jag dela med mig av de erfarenheter, lärdomar och möten som jag bär med mig från min idrottskarriär - från början till det eventuella slut som jag

Matrevolutionen – Ät dig friskare och smalare med riktig mat. - Andreas, kostdoktorn, Eenfeldt

torsdag 18.30-20.30
14.3.2013
Första anmälningsdag: 27.12.2012
Stjärnhallen
Kan du gå ner i vikt utan hunger eller sötsug, med en lugnare mage? Kan typ 2-diabetiker få normalt blodsocker utan medicin? Allt fler testar lågkolhydratkost och upplever stora hälsovinster. Vad säger vetenskapen, historien och den beprövade erfarenheten. Välkommen till en revolutionerande föreläsning!

Andreas Eenfeldt är läkare och specialist i allmänmedicin. Han driver Sveriges största hälsoblogg Kostdoktorn, som har 25 000 besökare per dag, och är författare till boken Matrevolutionen – ät dig frisk med riktig mat. Bloggen hittar du på: http://www.kostdoktorn.se

Inspireras av fina och härdiga perenner -Fredrik Sandström

torsdag 18.00-21.00
11.4.2013
Rådhuset
Kursavgift 10€
Under kvällen ger Fredrik oss planeringsråd för olika typer av perennarabatter. Vad bör du tänka på när du planerar din rabatt? Kombinationen av färger, höjder, jord. Han berättar även mera om planeringsråd för olika typer av perennarabatter samt odlingsråd och skötselanvisningar. Han visar även bilder under kurskvällen gång.

Mindre prat och mera action – kom ut ur komfortzonen!  - Olga Rönnberg
torsdag 18.30-20.30
17.1.2013
Stjärnhallen
Max deltagare: 450
Kursavgift 20 €
Olga Rönnberg är fembarnsmamman som kom till Sverige från dåvarande Sovjetunionen för tjugo år sedan, blev trött på sin dåliga fysik efter graviditeterna, började träna och själv blev tränare.

Olga är specialiserad på att hjälpa mammor att komma tillbaka till sin tidigare form och har blivit Sveriges mest framstående auktoritet inom området. Hon är välkänd från TV, bland annat som tränare i Biggest Loser Sverige 2011, men även som träningsexpert och bloggare i Nyhetsmorgon i TV4.

Olga har Sveriges största träningsblogg i samarbete med tidningen Mama, driver Mamma BootCamp®, ett franchise-koncept för utomhusträning på 70 platser i Sverige och Finland, samt har en omfattande träningsverksamhet online.

Under kvällen hos oss kommer Olga att berättar om hur du tar tag i livssituationen och ger dig ny motivation till att börja förändra din fysik positivt.

Bekanta dig med Olgas blogg på adressen: http://blogg.mama.nu/olgas-blogg/

Ordlös kommunikation och tankeläsning - Henrik Fexeus

tisdag 18.30-20.305.2.2013
Stjärnhallen, Lilla Björn
Max deltagare: 450
Kursavgift 20 €

Vad säger du – egentligen?

Henrik Fexeus är en av Sveriges främsta mentalister och tankeläsare. Nu föreläser han första gången i Finland. Henriks föreläsningar handlar om allt som vi säger utan att vara medvetna om det. "Vi kommunicerar med varandra hela tiden, speciellt när vi inte pratar. Det är dags att bli medvetna om vad vi egentligen säger till varandra – och hur vi säger det".

Henrik lär oss att vara mer analytiska och kritiska till vår omvärld genom att ifrågasätta den manipulation vi ständigt utsätts för. Han visar också hur du själv kan använda omedveten kommunikation till att skapa goda relationer, förståelse och klar kommunikation.

Henrik Fexeus har ni kunnat se i TV-program såsom Hjärnstorm och Talang. Han är nu igen aktuell med sin show ”I ditt huvud”. Han har också skrivit flera böcker bl.a. Konsten att läsa tankar, När du gör som jag vill och Öka din sociala kompetens. Henriks böcker har spridits över hela världen, men det är på scen som Henrik verkligen kommer till sin rätt med sin egensinniga mix av rackarspel och genunina tekniker. Mera om Fexeus kan du läsa på http://www.henrikfexeus.se11029 Diabetes & celiaki – Inget hinder från att leva ut sina drömmar och mål i livet. - Susann Gleisner

torsdag 18.00-20.00
14.2.2013
Juthbacka Herrgård

Kursavgift 10 €
Jag har levt med diabetes och celiaki, två sjukdomar, dygnet runt sedan barnsben. Trots detta har ingenting hindrat mig från att göra det jag vill i livet. Tvärtom, jag ser inte diabetes som en sjukdom – för mig har det blivit en livsstil. Jag är en väldigt aktiv och målmedveten 25-årig kvinna med många järn i elden. Jag har uppnått flickdröm efter flickdröm och har redan hunnit erfara mycket under mina levnadsår.

Det finns inget som har stoppat mig trots min kroniska sjukdom - diabetes. Jag vill genom min föreläsning inspirera och motivera folk att man kan göra precis vad man vill med sitt liv, vare sig man är diabetiker eller inte.

Jag vill även förmedla information om sjukdomarna och hur det är att leva med dem. Sjukdomar som gör att man kan leva ett fullt normalt liv. Man borde våga ”visa upp” sin diabetes, då det är viktigt att också våra medmänniskor blir mera medvetna om denna vanliga sjukdom i dagens samhälle. Mitt motto: Tro på dig själv, det kommer du långt med! Häng med på en intressant kväll, finns även tid för frågor och diskussion.

BLOGGEN, VÄRLDENS BÄSTA VERKTYG - Jeanette "Peppe" Öhman, Linn Jung, Karin Lindroos

torsdag 18.00-21.00
21.2.2013
Juthbacka Herrgård

Kursavgift 15 €
Karin Lindroos, Linn Jung och Peppe Öhman pratar om bloggen som kommunikationskanal, portfolio, marknadsföringsverktyg och ett fantastiskt sätt att kommunicera med folk. Hur bygger man upp en blogg? Hur får man läsare? Möjligheter och misstag. Lindroos, Jung och Öhman driver själva tre av Svenskfinlands största bloggar och föreläser regelbundet om sociala medier. Under föreläsningen avslöjar de sina egna tips och erfarenheter.

Efter föreläsningen ordnas en workshop där deltagarna själva får bygga upp en blogg eller arbeta på sin befintliga bloggar. Föreläsningen är kl 18-19.30 och workshoppen är kl 19.30-21.00


Tips för rummet - med fixar Isabelle, känd från TV – Isabelle McAllister

 söndag 15.15-17.30
11.11.2012
Stjärnhallen, Lilla Björn
Max deltagare: 400
Isabelle McAllister
Avgift 20 €
Isabelle, från barnens favoritprogram Fixa Rummet, kommer och ger tips för hur du
fixar och inreder ditt rum. Hon ger enkla och fyndiga lösningar som gör
att ditt rum får ett helt nytt utseende. Isabelle ger praktiska tips och
lär dig att kunna se nya möjligheter med ditt rum.

Föreläsningen är tänkt för hela familjen eller för dig som är intresserad av inredning. Kl 15.15-15.45 skriver Isabelle autografer. Kl 16-17.30 föreläser, visar och berättar hon i två delar.
Del 1 är för hela familjen, främst inriktad på barnens rum. Del 2 gäller inredning
för hela huset. Medan de vuxna lyssnar till del 2 av Isabelle, får
barnen tillsammans med hjälpledare planera och göra miniatyrmodeller för hur de vill att deras rum ska se ut. Alla barn kan gärna ta med en skokartong, som de kan använda till sin miniatyrmodell.

Unikt får två familjer träffa Isabelle själv efter föreläsningen och då
få tips direkt av henne för barnens egna rum. Bland de 200 första som anmäler
sig till föreläsningen lottar vi ut detta unika tillfälle.

Isabelle McAllister jobbar med färg och form i alla möjliga konstellationer. Du kanske har sett henne i tv-program som Äntligen Hemma, Äntligen Trädgård, Sommartorpet, Hemma Hos, Packat och Klart och nu senast i barnprogrammet Fixa Rummet. Förutom att jobba med tv, inreder Isabelle både hemma hos folk och gör även butiksinredningar och stylingar för tidningar. Några av de tidningar hon jobbar med är Family Living och Aftonbladets Härligt Hemma. Isabelle driver också en blogg tillsammans med fotografen Jenny Brandt, den heter Dosfamily.com och den har mer än 120 000 läsare i månaden. Hon har också startat ett stipendium för kvinnliga hantverkare som nu i höst delas ut för andra gången. Just nu arbetar hon även som konsult åt Ikea. Isabelles favoritfärg är rosa, hon älskar chokladbollar och tycker att det är en sport att packa bilar proppfulla.

Det blir alltid som man har tänkt sig! Med Olof Röhlander 

torsdag 18.00-20.00
25.10.2012
Stjärnhallen, Lilla Björn
Max deltagare: 400
Avgift 20 €
Om det blir som man tänkt sig - vad har du då tänkt dig? Vi tränar upp våra egenskaper, även de negativa. Det du väljer att fokusera på påverkar inte bara din inställning till just den aktiviteten, utan kanske även resultatet. Det är lika viktigt att träna kroppen mentalt som det är att träna den fysiskt. Följ med på 2,5 timme av inspiration, målande exempel och konkreta verktyg som hjälper dig börja fokusera på saker som stärker dig och din nyfikenhet på livets utmaningar. När du lämnar föreläsningen vet du vad du skulle vilja ändra på i ditt liv! Inträde vuxna 20 euro, ungdomar under 18 år 10 euro.

Mental styrka, precis som fysisk styrka, är något man kan öva upp. Mental styrketräning innebär att stärka sina mentala muskler, att bli en spelare, inte bara en spelpjäs, på livets spelplan.

Mental styrka är att kunna kontrollera sitt inre sinnestillstånd, oavsett yttre omständigheter. Du behöver mental styrka när du står inför stora förändringar i livet, men det är också en tillgång i vardagliga situationer som när barnen bråkar i kassakön eller du ska på jobbintervju. Mentalt starka personer har förmågan att vända det negativa till något positivt och i stället hitta alternativa vägar och lösningar och de ser ovälkomna situationer som en möjlighet till personlig utveckling.

Föreläsningens fokus
- Hur tänder man gnistan på jobbet?
- Det du fokuserar på får du mer av
- Vad innebär rätt mental inställning?
- Hur hanterar man förändring?
- Våga ta eget ansvar
- Jo, du kan!
- Jo, det går!


Olof Röhlander är licensierad mental tränare, certifierad coach och har en bakgrund som elitspelare i bordtennis. I karriären stoppades han av felaktiga tankar i avgörande lägen, där det inte hjälpte att ha enorm iver och målmedvetenhet. Inte förrän han lagt karriären på hyllan hittade Olof mental träning på allvar och efter att totalt ha uppslukats av hur inre processer påverkar oss, påbörjades en ny karriär som mental tränare, föreläsare och coach för idrottsmän, team, företag och privatpersoner. En karriär som gått spikrakt uppåt; idag är Olof Sveriges hetaste mentala tränare. Olof är också en av Sveriges mest anlitade inspirationsföreläsare.

Olof brinner för målsättning, inre motivation och mental träning. Han anlitas av många av de största företagen som inspiratör och talare men coachar också försäljningschefer, idrottsmän och privatpersoner till att må och fungera ännu bättre.

Olof bor i Stockholm och jobbar sen många år som professionell föredragshållare och inspiratör. Han gör ca 200 föredrag per år. I februari 2012 utnämndes Olof till Årets Talare 2011.

 Våga gå din egen väg - Christoph Treier & Sandra Eriksson

torsdag 18.00-20.00
11.10.2012
Juthbacka Herrgård
Max deltagare: 170
Avgift 15 €
Välkommen på en inspirerande föreläsning med OS- och EM-deltagaren i friidrott, Sandra Eriksson, och mentala tränaren Christoph Treier. Om du gör som alla andra gör så får du med högsta sannolikhet samma resultat som alla andra får. Sandra och Christoph berättar om erfarenheter inom idrotten och näringslivet och motiverar dig att också våga gå din egen väg.

Christoph Treier arbetar som mental tränare och företagscoach. Christoph håller föreläsningar och kurser samtidigt som han erbjuder coaching och mental träning
främst för idrottare, men också för många andra yrkesgrupper. Till Christophs adepter
hör bland annat rallyvärldsmästaren Marcus Grönholm och skidskyttevärldsmästaren
Kaisa Mäkäräinen.
Läs mera om Christoph Treier på treier.wordpress.com/

Sandra Eriksson är hinderlöpare och valdes 2010 till Årets bragdmedaljör i
Svenskfinland. Hon deltog framgångsrikt i årets friidrotts-EM i Helsingfors och i OS i London. Hon har hittills vunnit 22 FM-guld. Hon har deltagit i två
VM i friidrott, senast i fjol som enda kvinna i Finlands lag, och i tre junior-EM och
i ett junior-VM. Sandra har hittills vunnit landskampen Finland-Sverige två gånger
i hinderlöpning.
Läs mera om Sandra Eriksson på sandraeriksson.fi

Good Mood Food - mat som lyfter humöret. - Ulrika Hoffer 

torsdag 18.00-20.00
20.9.2012
Ahlbecksalen
Max deltagare: 180
Avgift 20 €
Kan man äta sig till ett bättre humör? Absolut! Det finns många faktorer i vår kost som kan påverka humör och energi på flera vis.

Ulrika Hoffer är kostrådgivare och författare till den svenska succéboken Råsmart familj, som fick svenska familjer att kasta ut sockret och få ett mer lustfyllt förhållande till sund mat, bland annat genom att fokusera på att bra matvanor kan ge mer energi och mindre tungsinthet.

Nu kommer hon till Finland, första gången, för att dela med sig av de erfarenheter hon fått av att coacha hundratals människor att äta sig i bättre mental form - allt från trötta småbarnsföräldrar till högpresterande företagsledare.

Föreläsningen ger dig kunskap om vilka näringsämnen som är extra gynnsamma för hjärnan, humöret och energin – och vilka som inte är det. Dessutom får du konkreta redskap och smittande inspiration som gör det enklare, roligare och mer angeläget att hålla fast vid nya, goda vanor!

Ulrika Hoffer är kostrådgivare, journalist och författare till boken Råsmart familj. Hon har specialiserat sig på kostråd som fokuserar på hjärnan, humöret och vår mentala kapacitet.

- Energi är vår viktigaste resurs. Oavsett om jag är småbarnsförälder som vill sörja för en god stämning i familjen eller om jag är företagsledare som ska motivera mina medarbetare, så handlar det om att ha energi nog att hålla humöret uppe. Och att börja sin sunda livsstil med målet att bli piggare och få ett jämnare humör motiverar de flesta mer än trista dieter för att gå ner i vikt. Därför är mina kostråd befriade från viktfokus, säger hon. 

Så får du dina elever och barn att minnas! Mattias Ribbing

tisdag 16.00-20.00
4.9.2012
Ahlbecksalen
Max deltagare: 180
Avgift 45 €
Som pedagog får du inte missa detta unika utbildningstillfälle. Möt Mattias Ribbing, trefaldig svensk mästare i minne, i ett oförglömligt kvällsseminarium. Du får med dig flera praktiska verktyg att använda direkt i undervisningen som hjälper både dig och dina elever att snabbt och säkert minnas det som behöver läras in. Glöm rabblande och trista tekniker. Fokus ligger helt på genuin förståelse och riktig kunskap. Resultatet blir en rolig och fungerande strategi för inlärning, oavsett vilket skolämne det handlar om.
Mattias Ribbing har tidigare arbetat som lärare. Det var hans brinnande intresse för pedagogik som fick honom att börja träna upp sin egen inlärningsförmåga. Nu är han officiellt rankad som det 63:e bästa minnet i världen genom tiderna, med många häpnadsväckande rekord i bagaget. Mattias arbetar numera heltid med att utbilda alltifrån skolelever till ledningsgrupper på företag i hur man förbättrar sin minnesförmåga.

Några rubriker från seminariet:
• Effektiv inlärning som engagerar eleverna
• Hur du skapar kontrollerade minnen
• Inlärning genom visualisering
• Hur du bevarar kunskap under lång tid
• Minne och förståelse – hur hänger de ihop?
Huvudfokus ligger på skolundervisning från mellanstadiet och uppåt, men principerna kan även användas för yngre barn.


11007 Örtvandring med Alexandra De Pauli

onsdag 18.00-20.00
5.9.2012
Rådhuset, innergården
Max deltagare: 30
Avgift 15 €
Höst är skördetid, och ännu i september kan man skörda läkande växter till vinterns medicinförråd. Följ med Alexandra De Paoli, örtexpert i Strömsö, på örtvandring och lär dig mer om hur man kurerar hösten och vinterns alla åkommor med växter.

Tag med kläder och skor efter väderlek, något att sitta på, anteckningsmaterial och gärna en kamera 

Småhungrig, underlig och nöjd. - Maria Österåker
torsdag 26.4 kl 18.00-20.00
Juthbacka Herrgård
Avgift 15 €

Är det idag möjligt som familj att kliva av? Att gräfta upp sina egna morötter och sätta gaffeln i den egna kotletten? Är det möjligt att klara sig själv? Att låta bli att stressa genom livet? Att hinna med lite bättre? När det plötsligt blev trendigt att tänka miljömedvetet, att tänka hållbart och att göra själv började Maria skämmas. Hon skämdes för att hon hade låtit sig komma så långt bort ifrån sig själv och från vad som är naturligt, för att hon hade glömt bort sitt ursprung så till den milda grad att allt plötsligt kändes svårt och främmande. Och hon skämdes för att hon hade blivit så förbannat lat.

Följ via Marias humoristiska berättelser, praktiska exempel och belysande fotografier, med på Marias och hennes familjs resa från att uppgivet utropa: Är det möjligt att få konsumera i lugn och ro, tack? till att bygga hönshus och dricka riktig "karamjölk". Låt dig inspireras av hennes tankar om livet, hennes självförsörjningsprojekt och konsten att klara sig själv. Lär dig bota den moderna hjälplösheten. Ps. Föreläsningen innehåller inga pekpinnar, bara morötter.

Maria jobbar idag som föreläsare och författare. För tillfället är hon högaktuell med senaste boken Lev mer på mindre, vilken även flera delar av föreläsningen tar fasta på.

  

Så får du ett mästarminne. - Mattias Ribbing
torsdag 12.4 kl 18.00-20.00
Stjärnhallen
Avgift 20 €

Möt Mattias Ribbing, trefaldig svensk mästare i minne, i en oförglömlig föreläsning. I föreläsningen tar Mattias med dig på en resa in i hjärnans fantastiska värld. Innehållet i föreläsningen är så banbrytande att det kommer att förändra din syn på kunskap för alltid. På ett intressant och underhållande sätt visar Mattias att ett mästarminne är en förmåga som alla kan öva upp.

Mattias visar hur det går till att få ett mästarminne och åhörarna får även med sig flera praktiska verktyg hem att använda direkt i sin egen vardag. Dessutom bjuds det på en exklusiv demonstration av en äkta minnesmästare. Mattias tröttnade på att glömma bort saker, och började då aktivt att träna sitt minne. 10 månader senare vann han sitt första SM i minne. Han kommer ihåg saker som de flesta upplever som omöjliga. Ett av hans rekord är att på 30 minuter lära sig ordningen på 540 slumpmässiga siffror.

Rekorden är spektakulära, men den stora nyttan med ett bra minne finner vi i vardagen och på jobbet. Nu lär Mattias dig att kraftigt förbättra ditt minne.


Från uteliggare till affärsman. - Per Holknekt
torsdag 16.2 kl. 18.00-20.00
Stjärnhallen, Lilla Björn
Avgift 20 €

Per Holknekt är uteliggaren som blev affärsman och nu är en av Nordens mest uppmärksammade entreprenörer. Han började som skateboardproffs i Kalifornien, men blev sedan en hemlös alkoholist. Idag är han en framgångsrik företagare som gör sitt segertåg över hela världen.

Per talar under sin föreläsning om hur du vågar konfrontera dig själv och hur du vågar kräva mer av livet. Han talar om att få vara till för andra, att ta itu med det du inte tycker om hos dig själv och städa upp i ditt liv, att försöka leva och inte bara överleva, att låta sinnena vakna till liv och se saker du inte tidigare upptäckt. Han lär dig att börja leva i en helt annan närvaro och lyhördhet. Per söker upp rädslan och utmanar den! Hör honom berätta om sitt livs resa från uteliggare till affärsman och entreprenör.

Per är även mannen bakom klädmärket Svea och han är även en prisbelönad reklamman. Han grundade succéföretaget Odd Molly som värderas till cirka en 100 miljoner euro och har erhållit en lång rad utmärkelser. Odd Molly är idagnoterade på Nasdaq omx. 

Glöden i livet - Katerina Janouch
20.10 kl 18-20.00 (kaffe från kl 17.00).
Stjärnhallen
20 euro
Kom och lyssna på Katerina Janouch – författare och relationsexpert – som inspirerar till närmare och bättre relationer. Få tips om hur ni håller kärleken levande, hur vardagen blir lyckligare med enkla medel, hur man kan vända motgångar till framgång och hur man får verktyg till ett mer tillfredsställande och passionerat liv. Under kvällen blir det förstås också prat om sex och relationer – något annat vore otänkbart!

Katerina Janouch är en av Skandinaviens mest kända relationsexperter. Hon är också författare med en rad populära böcker bakom sig, utgivna på 17 olika språk. Hon slog igenom år 2004 med sin djupt personliga roman “Anhörig”, som handlar om kärlek i en missbrukarfamilj. Sedan dess har hon föreläst om kärlek både i med- och i motvind. Katerina bor i Stockholm med man och fem barn.

”Donner och Forsgård om Mannerheim och Hemingway”

Måndag 31.10 kl 19.00-21.00
Ahlbecksalen, Seminariegatan 17
10 euro
Jörn Donner och Nils Erik Forsgård samtalar om sina aktuella böcker ”Anteckningar om Mannerheim” och ”Hemingway - En betraktelse”

Är det möjligt att fortfarande år 2011 upptäcka nya sidor hos den kände fältmarskalken? Av vad består egentligen arvet efter Hemingway – 50 år efter hans död?

Henrik Othman fungerar som moderator.


Från Döbelnsgränd till Apoteksgränd - Robert Åsbacka
17.11 kl 18-20.15
Juthbacka Herrgård
10 euro
Av någon anledning har det blivit så att jag i mina böcker ständigt återvänder till Nykarleby. Det började med Ögats bok år 1992 och fortsatte sedan med Döbelns gränd år 2000 och Orgelbyggaren år 2008. Med den sistnämnda boken trodde jag att jag var klar. Det var jag inte. Om detta kommer jag att tala, säkert också om en hel del annat. Bäst brukar det bli om publiken får bestämma ämnet, så frågor är alltid välkomna!.

Livet väntar inte på dig- du måste leva det nu. - Annelie Pompe
6.10 kl 18-20.15
Ahlbeckssalen
20 euroVarje mål och varje handling börjar med en tanke. "Vi kan sällan påverka de yttre omständigheterna, men vi kan påverka vår inställning till dem", säger Annelie Pompe.

Annelie älskar utmaningar och hon älskar att leva. Hon uppskattar livet och upplever det genom äventyr, naturnära upplevelser och delar sin glädje med andra. Annelie har gjort det till sin specialitet att utforska tankar, vad som händer i våra sinnen och hur tankarna påverkar oss. Vårt sätt att tänka påverkar allt vi känner och gör. Vilken attityd och inställning du har kan vara skillnaden mellan framgång och misslyckande.

Annelie har ett världsrekord i fridykning till 126 meter på ett andetag. I maj 2011 nådde hon toppen av Mount Everest. Till vardags jobbar Annelie som personlig tränare, coach, skribent och fotograf. I sin föreläsning väver Annelie samman sin inspirerande livsstil med filosofi och ger praktiska råd för att få mer energi och motivation.

Den nakna löparen - Jonas Colting
29.9 kl 14.00-17.30
Stjärnhallen
60 euro
”Den nakna löparen” handlar om minimalism, enkelhet och hur vi hittar tillbaka till den savannspringande primalmänniska vi alla är! Det fyra timmar långa seminariet handlar om löpning med fokus på teknik, styrka och hur du väcker dina fötter och underben till liv!

Det här tillfället vänder sig till dig som vill springa fortare och bättre, vill ha ett snabbare och lättare steg, är skadedrabbad och trött på de konventionella råden med dämpade skor och inlägg, är nyfiken på barfotalöpning, är nyfiken på pose-tekniken, vill kunna hitta rätt steglängd och frekvens, vill kunna springa fortare utför och starkare uppför, vill ha ett antal praktiska och enkla teknikövningar eller helt enkelt vill bli inspirerad och motiverad

Tillfället kommer att erbjuda en föreläsningsdel, allmän löpteknik, dripps och testning av barfotaskor. Föreläsaren Jonas Colting kommer också att ge personlig feedback.

Jonas är tvåfaldig segrare i Ultraman World Championships, världens hårdaste triathlon. Han har fyra EM- och VM-medaljer i triathlon och långdistans långdistans, samt 20 års bakgrund som elitidrottare inklusive 12 år som triathlonproffs. Jonas blogg besöks dagligen av 1300 unika läsare. De senaste 10 åren har Jonas även verkat som professionell föreläsare.

Den nakna hälsan - Jonas Colting
29.9 kl 18.30-21.00
Ahlbeckssalen
20 euro
Jonas pratar och skriver om kopplingen mellan träning och hälsa och vilka verktyg man som individ kan använda sig av för att göra de rätta förändringarna. Han pratar om att äta rätt för att må så bra man kan, och om vilken enorm inverkan vår föda har på vår hälsa. Med enkla förändringar i vardagen kan man göra enorma framsteg.

"Den nakna hälsan" innebär kärnan i det som skapar och stimulerar hälsa och vitalitet. Det är hälsa och livsstil utan den dimridå av köpt information som förvirrar och fördummar tanke och handling. Under föreläsningen delar Jonas med sig av sina bästa tips, sina skarpaste resonemang och sina tydligaste argument, som kommer att inspirera och motivera dig att göra de förändringar du kan på vägen mot bättre hälsa och mer energi. Jonas föreläsning varvas med skratt och eftertanke.


Jonas är tvåfaldig segrare i Ultraman World Championships, världens hårdaste triathlon. Han har fyra EM- och VM-medaljer i triathlon och långdistans långdistans, samt 20 års bakgrund som elitidrottare inklusive 12 år som triathlonproffs. Jonas blogg besöks dagligen av 1300 unika läsare. Han är en uppskattad föreläsare, skribent, rådgivare och coach med träning och hälsa som sitt favoritområde och han skriver regelbundet i och Runner´s World.

Grabben i kuvösen bredvid. - Jonas Helgesson
15.9 kl 18-19.30 (kaffe från kl 17.15).
Ahlbeckssalen
15 euro

Jonas Helgesson fick navelsträngen runt halsen fyra varv vid förlossningen och tappade syreintaget i närmare 40 minuter. Läkarna trodde Jonas skulle dö, men likt ett mirakel överlevde han. Jonas fick en förlamning i hjärnan och har begreppet cp-skada.

Med mycket träning, envishet och motivation såg Jonas stor utveckling i tonåren. Han lärde sig successivt leva mer och mer självständigt. Hans assistent fick sluta och en dröm gick i uppfyllelse – Jonas lärde sig köra moppe. Sedan dess har Jonas sett drömmar uppfyllas om och om igen. Det omöjliga har blivit möjligt.

Jonas arbetar idag som föreläsare, ståuppare, skribent och författare. Ibland frågar han sig hur han skall ta upp sin cp-skada på ett enkelt sätt. "Jag är rätt bränd efter att ha skrivit arbetsansökningar, där jag både har testat att skriva att jag är cp och att jag inte är det. Inget blir riktigt lyckat. Skriver jag att jag är cp får jag inga jobb, men skriver jag däremot att jag inte är cp – ja då blir intervjun aningen stel. En bra sak är om man kan leda in samtalet på att jag spelar golf. När de frågar vad man har för handikapp så säger man: Syns inte det...?"

Under kvällen hos oss berättar Jonas om sitt liv, och om utmaningar och möjligheter i våra egna liv.

Vacker senhöst i trädgården - Fredrik Sandsröm
22.9 kl 18.00-20.30
Juthbacka Herrgård
10 euro

Nu får du tips om hur du förlänger trädgårdssäsongen med höstplanteringar i krukor och lådor. Dessutom går Fredrik igenom höstplantering av perenner, buskar och träd. Han berättar också om lökar och knölar som kan planteras inför vårens blomsterprakt. Kom med på en inspirerande trädgårdsföreläsning! Vi bjuder på kaffe/te och smörgås.

Jul med Louise - Louise Johansson
1.12 kl 18-20.15
Stjärnhallen
20 euro

Denna torsdag har vi äran att gästas av Louise Johansson. Louise kommer att bjuda oss på en kväll där vi får tips inför julen. Hon visar och berättar om nya varianter på julmat, små matupplevelser som höjer stämningen och spännande smaker som kryddar till julen. Louise både föreläser och gör mat för oss och alla kommer att få ett litet smakprov samt ett par av hennes nya julrecept.

Redan som 7-åring satt Louise på köksbänken bredvid mamma när hon lagade mat, favoriträtten då var spagetti och köttfärssås. Fascinationen av att fräst lök kunde dofta så gott väckte ett intresse för mat som kom att utvecklas med tiden. Med sin ödmjukhet och sina fantastiska uppläggningar har Louise Johansson, vinnaren av Sveriges Mästerkock 2011, charmat många tv-tittare. Med sin stora passion och kärlek till mat lyckades hon ta sig till final i TV-programmet och kamma hem titeln som årets mästerkock.

Louise gick hotell- och restaurangprogrammet i Göteborg och hade som vision att bli kock. Tyvärr slutade resan redan efter ett år på grund av konkurs, försäljning och kaotiska arbetsplatser. Restaurangbranschen blev ett minne blott, och kockkarriären försvann. Efter att ha medverkat i Sveriges Mästerkock fick hon dock bekräftat att det är mat hon ska jobba med! Nu är Louise aktuell med sin egen kokbok, sin blogg tastebylouise.com och med sin, för oss unikt utformade, kväll i Nykarleby. Louise drömmer om en karriär som TV- kock och om att öppna ett eget deli.

Louises matlagning grundar sig i husmanskosten, fast med en egen liten ”twist”. Nyckeln till god mat består av enkelhet, bra råvaror och naturliga smaker. Det finns inget som kan slå riktigt smör och grädde, säger Louise. Kom med på en kväll fylld av smaker, dofter och stämning inför julen!

Nykarlebyvyer – stadens historia på nätet med Fredrik Liljeström
to 28.4 kl 18.30-20.30
Juthbacka Herrgård
Bokmärke för GPS: Jutasvägen 34
Avgift: 10 €
8, 70, 451, 16 380 och 82 656. Vad döljer sig bakom dessa siffror? Jo, år sedan starten, antalet varianter på stadsnamnet Nykarleby, storleken i megabyte, antalet filer och antalet länkar som Nykarlebyvyer består av. Eller mer i klartext, resultatet av Fredrik Liljeströms och många andras arbete under snart nio år med en webbplats om stadens historia.

På Nykarlebyvyer kan du hitta information om människor, miljöer, händelser och företeelser i Nykarleby från urminnes tider till i dag. Fredrik är en nykarlebyson, men han är sedan mer än tjugo år bosatt i Sverige. Under kvällen berättar han om bilder och deras bakgrund, och om
Nykarlebys historia utgående från sin webbplats - Nykarlebyvyer. 

Ett rikare liv - Charlie Söderberg
to 14.4 kl 17.15-19.15
Ahlbecksalen
Bokmärke för GPS: Seminariegatan 17
Avgift: 20 €
Välkommen på en föreläsning för dig som vill hitta balansen i livet. Med en blandning av skratt och konfronterande allvar ger Charlie Söderberg dig nyckeln till att få mer tid, mer pengar och mer livskvalitet i ditt liv. Charlie Söderberg är mest känd som en av profilerna från livsstilsprogrammet "Lyxfällan" i Sveriges TV3, där han gett familjer råd och hjälp då de hamnat i ekonomiska bekymmer. Han medverkar också i SVT:s konsumentprogram "Plus", där han bland annat pratar rakt med vanligt folk om deras eget ansvar i ekonomin. Han kan titulera sig ekonomicoach, författare och entreprenör.

För första gången kommer Charlie nu till Finland med sin omtalade föreläsning. Med hans hjälp blir du inspirerad att göra något åt din privata ekonomi, ändra ditt beteende och känna ekonomisk frihet!

Liv i förändring - Mark Levengood
Stjärnhallen
Bokmärke för GPS: Idrottsgränd 2
to 24.3 kl 18.30-20.00, te /kaffe smörgås serveras från kl 17.30.
Avgift: 20 €

"Jag försöker forma min föreläsning så att den blir ett schampo, inte för håret
utan för hjärnan", säger Mark Levengood, som vill tvätta bort gamla
föreställningar och istället skapa utrymme för samtiden att flytta in. Prestige
och förväntningar från omgivningen är ofta det som hindrar oss från att göra
det vi verkligen vill.
En stor del av Marks arbete inom både tv, radio och på scenen har handlat om
vilka möjligheter vi har att förändras som vuxna människor. Vår samtid ställer
hårda krav på oss, men bjuder också på nya möjligheter för dem som vågar anta
utmaningen. Med humorn som hjälpmedel berättar Mark om livet i förändring, hur
man kan finna fotfäste i en föränderlig värld. Vi bjuder på kaffe / te & smörgås.

Lyckan är ett eget grönsaksland - Åke Truedsson
to 10.2 kl 16.45-18.45
Juthbacka Herrgård
Bokmärke för GPS: Jutasvägen 34
Avgift: 15 €
Grönsaker innehåller mycket antioxidanter som skyddar oss mot cancer, hjärt kärlsjukdomar, för tidigt åldrande, demens etc., men det vi köper i butiken kommer ofta långt ifrån och är besprutat. Detta är negativt både för hälsan och för miljön. Men det finns ett sätt att undvika dessa farliga ämnen och leva hälsosammare alternativet är att odla själv!

Under kvällens föreläsning får vi lära oss om jord, gödsling, odlingsmetoder samt hur man lyckas med sina grönsaker och får en lång skördeperiod. Vi bekantar oss med de flesta grönsaker som är odlingsaktuella samt deras betydelse för oss.
Vi pratar om djupsängar, som ger växterna bra odlingsförutsättningar och kan flytta oss 1 2 odlingszoner i rätt riktning.

Åker Truedsson har skrivit otaliga artiklar om frukt, bär och grönsaker. Under många år medverkade han i tv programmet "Gröna rum" i SVT. Truedsson är uppfödd på en gård och har odlat själv sedan han var 7 år. Han har studerat
kemi och kopplar gärna ihop odling, mat och hälsa.

 
Tomater i alla färger och former - Åke Truedsson
to 10.2 kl 19.15-21.15
Juthbacka Herrgård
Bokmärke för GPS: Jutasvägen 34
Avgift: 15 €
Tomaten består till 93 procent av vatten. Det krävs 24 kg tomater om dagen för att man ska kunna leva endast på dem. Den resterande delen av tomaten består av mycket kraftfulla antioxidanter, som skyddar oss mot cancer, hjärt kärlsjukdomar, för tidigt åldrande, demens etc. Rätt tillagade tomater är dessutom 3 5 gånger nyttigare än färska.

Kom och lär dig mer om denna fantastiska växt, om tomatsorter och hur man kan förbättra smaken, samt om odling, jord och gödsling. Tomaten kan variera i både färg, form och smak. Den kommer ursprungligen från Andernas berg och den spreds
och utvecklades vidare av Aztekindianerna innan Columbus och Cortes hämtade hem frön. Idag skördas ca 100 000 ton tomater årligen i världen.

Åke Truedsson är tomatexpert och driver en egen tomatklubb. Som medlem i klubben kan man ta del av en genbank med ca 600 olika tomatsorter. Truedsson har skrivit otaliga artiklar om frukt, bär och grönsaker samt ett flertal böcker om just tomatodling. Under många år medverkade han i tv programmet "Gröna rum" i SVT. Truedsson är uppfödd på en gård och har odlat själv sedan han var 7 år. Han har studerat kemi och kopplar gärna ihop odling, mat och hälsa.

 
Det moderna föräldraskapet - Louise Hallin
to 17.2 kl 18-20.30
Ahlbecksalen
Bokmärke för GPS: Seminariegatan 17
Avgift: 20 €
Louise Hallin är barnmorska och legitimerad psykoterapeut, med många års erfarenhet av att arbeta med barn, familjer och föräldrar. Louise är barn- och ungdomsrådgivare på Sveriges TV4 och har bl.a. medverkat i Nyhetsmorgon där hon gett goda råd till föräldrar.

Redan för 60 år sedan konstaterade man genom forskning att barn behöver en god anknytning till sina föräldrar, detta för att barnens utveckling ska bli så normal som möjligt. En god anknytning resulterar i en s.k. mentaliseringsutveckling hos barnet. Denna utveckling utgör i sin tur grunden för att barnen skall kunna förstå andra människor och hantera
sina känslor.

Under kvällens föreläsning berättar Louise om dessa teorier, och hon pratar kring det moderna föräldraskapet och barns utvecklingspsykologi. Louise ger konkreta råd på ett underhållande och roligt sätt. I slutet av föreläsningen finns
tid att ställa frågor om allt från graviditeter till barn upp till en ålder av 18 år.

Hur övervinna svårigheter - min kamp mot cancern! - Eva-Maria Strömsholm
27.1 kl. 18.30-20.15
Juthbacka Herrgård
Bokmärke för GPS: Jutasvägen 34
Avgift: 15 €
Eva Maria Strömsholm, 29 år, är klasslärare, snart färdigutbildad utvecklingspsykolog och långdistanslöpare. Under kvällen berättar hon om sin kamp mot cancern. Hon poängterar positivt tänkande, rätt motivation och att se framåt trots en svår sjukdom. Hon berättar om konsten att kunna gå vidare, fortsätta leva och ha hopp om framtiden. Föreläsningen riktar sig såväl till personer som har upplevt cancer själv eller i familjen, som till vårdpersonal,

En värld av choklad - Ritva Södergård

to 10.3 kl 18.30-20.30
Juthbacka Herrgård
Bokmärke för GPS: Jutasvägen 34
Avgift: 15 €
Vi provar choklad från olika delar av världen och upptäcker vilka spännande smaknyanser god choklad kan ha. Du lär dig vad choklad egentligen är och hur den tillverkas, och får reda på historik samt annan intressant och rolig kuriosa kring choklad. Du får njuta av en trevlig och avkopplande stund och du får verktyg att på egen hand kunna utforska en spännande värld en värld av choklad!
Ritva Södergård tillverkar egen handgjord chokladkonfekt. Hon säger att allt startade av ren nyfikenhet, hantverksintresse, passion för choklad och en vilja att ge alla finländare en unik smakupplevelse. Idag driver hon ett företag som tillverkar choklad och hon levererar sin egenhändigt gjorda choklad över hela världen. Chokladprovsmakning, kaffe / te & smörgås ingår i priset.

Ebbas trendrapport - trender inom mode, shopping och nya medier - Ebba von Sydow
to 25.11 2010 kl 18.30-21.00
Ahlbecksalen i Nykarleby
Bokmärke för GPS: Seminariegatan 17
Avgift 20 €

Ebba von Sydow, Sveriges modeexpert nr 1 har arbetat som chefredaktör, krönikör och modeexpert för tidningen Expressen. Hon var chefredaktör på Sveriges största tidning för yngre kvinnor, Vecko Revyn, tills nu för en tjänst på SVT.
Ebba brinner för mode, trender inom popkultur, böcker, nya medier och tidningar. Hon bloggar dagligen om det senaste modet och under sin kväll vid Nykarleby Arbis talar hon under rubriken: ”Ebbas trendrapport – trender inom mode, shopping och nya medier".

Våga Vara Vuxen - bli en bra förälder. - Helena Harrysson
to 23.9 2010 kl 18.00-20.30
Ahlbeckssalen
Bokmärke för GPS: Seminariegatan 17
Avgift 20 €
Helena pratar om hur man kan säga både JA och NEJ till barnen. Hur man hanterar rättvisor och orättvisor. Hur man hjälper både sig själv och sina barn att klara av starka känslor som ilska, frustration och besvikelser. Hur man kan se när det är skönt och befriande för barnen att vuxna bestämmer och när det ska vara tvärtom! Och inte minst hur man skapar ömsesidighet.
Konsten att ge barnen självkänsla utan att förlora sin egen. Med sina egna personliga erfarenheter som grund inspirerar hon föräldrar att lita på sin egen kraft och närvaro som den största gåva du kan ge dina barn.

Helena Harrysson är författare till boken ”Våga Vara Vuxen – bli en bra förälder. Hon har arbetat som pedagog och rektor för förskola och skola och är mamma till sex egna barn. ”Jag har haft förmånen att få lära mig av mina misstag”, säger hon . Idag föreläser, coachar och inspirerar hon föräldrar och pedagoger att möta barn med respekt för både sina egna och barnens behov. Att se möjligheterna i att själv mogna och växa samtidigt som barnen gör det!

Leader of the pack - Carina Holm
to 30.9 2010 kl 18.30-20.30
Bokmärke för GPS: Jutasvägen 34
Avgift 10 €

Vill du hjälpa till i en förening genom att verka som tränare eller leda en barn- eller ungdomsgrupp? Under kvällen med Carina får du kunskaperna, enkla tips och råd gällande hur du leder och hanterar en grupp.

Hur är en bra ledare?
- tyrannen, mesen, kompisen - beröm och skäll - uppfostrare eller ledare; är det någon skillnad - hur hantera föräldrarna - konsekvent och respektabelt - tålamod, lyssna - kroppsspråk.

Barngruppen
- hur många barn klarar du av - mobbning-nolltolerans - stökiga barn - beröm / hot - samarbetsövningar - gemenskap - barn kan: lyssna, lära, vara ett nöje att umgås med.

Planering
- ordning och rutiner - att vara bra förberedd - mål och mening - rätt nivå för barnen - ha roligt - flexibilitet, ”plan B” - öppen för förslag.

Duellen Holm vs. Sjöberg - Stefan Holm, Patrik Sjöberg och Maria Akraka.
to 28.10 2010 kl 18.30-20.45
juniorträff kl 17.30-18.00
Stjärnhallen
Bokmärke för GPS: Idrottsgränd 2
Avgift 25 euro

Kaj Kunnas och YLE:s Sportmagasinet på plats!

En unik duell och föreläsning med Stefan Holm och Patrik Sjöberg. Ett möte och en verbal boxningsmatch i nio ronder som leds av deras kollega från friidrotten Maria Akraka.

Stefan och Patrik är två av världens absolut främsta höjdhoppare genom tiderna. Båda har varit rankade som världens bästa höjdhoppare och tillsammans har de både världsrekord och OS medaljer av alla valörer.

Som utomstående är det lätt att dra den förhastade slutsatsen att två höjdhoppare som har vuxit upp i samma land och där den ena har haft den andra som förebild skulle likna varandra på många sätt, men Stefan och Patrik är helt olika som individer, både fysiskt och mentalt.

I Holm vs. Sjöberg får vi en inblick i två olika vägar mot den absoluta toppen. Stefan och Patrik går en match i nio verbala ronder där rubrikerna är bland annat ”Vision & Mål”, ”Konkurrens”, ”Mediahantering”, ”Myten om sig själv”, ”Bäst när det gäller” och ”Vad är talang?”.

Vi får en bild av de gemensamma faktorerna, och olikheterna, som har tagit två idrottsmän till titeln Bäst i Världen. Boka in denna unika föreläsning och verbala boxningsmatch med Stefan, Patrik och Maria. Intresserade föreningar kan ta kontakt för unik juniorträff med Stefan, Patrik och Maria kl. 17.30–18.00. (Ingen avgift för juniorträffen, men förutsätter deltagande avgift på föreläsningen).

NU har vi en fin möjlighet att inte bara visa vårt evenemang och föreläsarna utan även alla fina idrottare vi har i vår nejd. Kaj Kunnas kommer att göra intervjuer med ungdomar och ledare som sedan sänds sänds i YLE:s Sportmagasinet.

Merit info:

Stefan Holm har hoppat 240 cm, vilket är 59 cm över sin egen längd, som är delat världsrekord i det avseendet. Vid sidan av OS guldet 2004, så har Stefan vunnit fyra VM guld inomhus och har dessutom flertalet EM och SM medaljer. Därtill har han tilldelats utmärkelser som Radiosportens Jerringpris och Svenska Dagbladets Bragdguld 2004.

Patrik Sjöberg är innehavare av det svenska, tillika europeiska, rekordet i höjdhopp på 242 cm. Detta gör honom till världens näst bäste höjdhoppare genom tiderna efter kubanen Javier Sotomayor, som hoppat 245 cm. Patriks internationella genombrott kom vid OS 1984 i Los Angeles, då han tog OS silver som 19-åring. Han tog även OS brons 1988, OS silver 1992 och VM guld 1987 samt tilldelades Svenska Dagbladets Bragdguld 1985.

Maria Akraka har tävlat i fyra EM, tre VM och i OS 1992. I sin aktiva idrottsliga karriär var hon medeldistanslöpare och tävlade främst i 800 meter och 1500 meter. Personbästa: 800 m 2.00,58 1991 och 1 500 m 4.08,63 1994. Personbästa inomhus: 800 m 2.00,01 1998 och 1 500 m 4.07,74 1992.

Åh nej, inte feber nu igen!  - Barn och infektions sjukdomar. Med Pia-Maria Sjöström
to 11.11 2010 kl 18.30-21.00
Juthbacka Herrgård
Bokmärke för GPS: Jutasvägen 34
Avgift 15 €

En föreläsning där Pia-Maria förklarar vad du kan göra och bör veta när ditt barn är sjukt. Hon presenterar de vanligaste infektionerna som ditt barn kan få och förklarar varför ditt barn ibland behöver antibiotika och ibland inte. Dessutom berättar Pia-Maria om hur du kan sköta ditt barn hemma och när du ska ta kontakt med sjukvården.

Det finlandsvenska lynnet. - Johan Fagerudd
to 18.11 2010 kl 18.30-20.30
Ahlbeckssalen
Bokmärke för GPS: Seminariegatan 17
Avgift 15 €

Johan Fagerudd ger föreläsningen / föreställningen "Det finlandsvenska lynnet" i Nykarleby Arbis. Tillfället är unikt och nyskrivet! Johan framför de roller han gjort genom åren och ger sin syn på oss finlandsvenskar. En kväll fylld av humor, skratt och eftertänksamhet.

Hur blir vädret? med Frej Widjeskog

to 14.1.10 kl. 18.00-19.30 Juthbacka herrgård
Bokmärke för GPS: Jutasvägen 34
Avgift 10 €

Blir det mycket snö, köld och fina isar? Kommer sommaren att bli varm med lagom mycket regn och solsken? Frej kan reda ut begreppen med hjälp av universitetsalmanackan och den biologiska såkalendern. Vi bjuder på kaffe/te och smörgås.

Ät fett - bli smal - Annika Dahlqvist
LCHF - en kost för bättre hälsa och viktnormalisering
to 28.1 kl 18.30-21.00, Ahlbecksalen
Bokmärke för GPS: Seminariegatan 17
Avgift 20 €

Annika Dahlqvist är en svensk läkare, dietist och författare. Annika har under flera år deltagit aktivt i debatten kring kostråd, på sin blogg i tidningar och i SVT. Hon förespråkar en kost med mindre kolhydrater och mera naturligt fett, samt med minimering av livsmedelsindustrins alla tillsatser.

Denna kost har gjort hundratusentals människor friskare och slankare. Diabetiker, reumatiker, psoriatiker, allergiker friskare. Välkommen på en intressant, lärorik och givande föreläsning!

Annika Dahlqvists blogg blogg.passagen.se/dahlqvistannika/

Isbjörnens kamp – de starkastes överlevnad med Mireille  De la Lez

to 11.2.10 kl. 18.30-21.00 Stjärnhallen
Bokmärke för GPS: Idrottsgränd 2
Avgift 20 €

Världsberömda Mireille de la Lez är en svensk naturfotograf som har specialiserat sig på fotografering och film i de polara regionerna. Med mer än tio års erfarenhet från intensivt fältarbete i Arktis har hon samlat ihop unik kunskap om att arbeta i de mest extrema förhållandena. Hennes mål med fotograferingen är inte bara att väcka känslor och underhålla, utan också att visualisera svåra och komplexa frågor och göra dem enklare att förstå. Isolerad på den arktiska tundran, ofta hundratals mil från den närmaste människan, räcker expeditionerna oftast flera månader. En förutsättning för att få riktigt bra bilder är enligt Mireille att man lever i och med naturen och lär känna djurlivet och dess beteende.

Mireilles föreläsning avslöjar den riktiga bilden av isbjörnen, som lever i en värld av is och extrema förhållanden; en frusen värld där den globala uppvärmningen leder till snabba och dramatiska konsekvenser. I en värld fylld av karga berg och väldiga glaciärer får du följa med isbjörnsmamman när hon tar sina nyfödda ungar ut på isen på deras första jakttur. Du får uppleva polarnatten – en tid då månen, stjärnorna och det färgglada norrskenet är de enda källorna till ljus. Du får besöka den ändlösa packisen över Norra ishavet och bevittna dess imponerande djurliv som kämpar för sin överlevnad i den mest extrema miljön på jorden.

Du kommer att färdas till en plats där människan tar ett steg tillbaka och naturen tar över. Mireille kommer att ge dig en visuell berättelse om Arktis, en levande bild av dess natur, djurliv och miljö. Hennes historia är en lovprisning av livet i den mest karga och icke förlåtande världen du kan tänka dig – den värld som ändå är den mest bräckliga och vackra som finns.

Mireille har vunnit många priser och hennes bilder publiceras i media och tidningar över hela världen, såsom National Geographic, Washington Post och GEO. Hennes bok "Värld av is” har publicerats på 9 språk i mer än 40 länder och har hyllats som ett mästerverk

940 km – en vandring i Israel med Sonja Backlund

to 25.2.10 kl. 18.30-21.00 Juthbacka herrgård
Bokmärke för GPS: Jutasvägen 34
Avgift 15 €
Under oktober till december 2009 vandrade Sonja en sträcka på 940 km i Israel, i syfte att utforska upplevelsen av begreppen nation och hemland. Hon samtalade med människor hon mötte under vägen och bad dem utrycka visuellt hur de ser på begreppen nation och hemland. Ofta rapporterar massmedia om nyheter i samband med konflikten i Mellanöstern. Känslorna och åsikterna är många. Orientalismens magi, de bibliska berättelsernas skimmer, och den socialistiska drömmens "idealland" står i skarp kontrast med den samtida konfliktens grymhet. Sonja ville med egna ögon se och förstå mera av hur det är att fortgående leva i och under trycket av en konflikt, men också uppleva landskapet med oräkneliga spår av tidigare historiska konflikter. Under kvällen delar Sonja med sig av sin berättelse om vandringen. Vi bjuder på kaffe/te och smörgås.

Rätt mat för barn med Nina Colliander-Nyman, Maria Riska

to 25.3.10 17.30-20.00 Ahlbecksalen
Bokmärke för GPS: Seminariegatan 17
Avgift 20 €

Vi har alla rätt till bra mat! Men hur ser den ut och hur hittar vi fram till den? Hur gör vi de goda valen till en del av våra barns vardag? Nina Colliander-Nyman och Maria Riska, som nyligen kommit ut med boken ”Mat Rätt - barn, mat & hälsa”, föreläser om härliga recept, ekologiska lösningar, fiffiga tips och ger ett slag för tillsammans-tid. Nina och Maria använder fler morötter än pekpinnar och visar att de smarta valen ofta också är de enkla! Under kvällen får vi både lyssna till, smaka på och ta del av recept. Nina och Maria gör även vissa smakprov tillsammans med oss. Deras bok ”Mat Rätt” är nominerad som Finlands vinnande bidrag i klassen "Bästa kokbok för barn och familjer" i internationella kokbokstävlingen Gourmand World Cookbook i Paris. Vi bjuder på kaffe/te och smörgås.

 

Fejkad mat eller Äkta vara - Mats-Eric Nilsson, Den hemlige kocken.

to 11.3 17.15-19.15, Stjärnhallen, Lilla Björnen
Bokmärke för GPS: Idrottsgränd 2
Avgift 20 €
Såväl till vardags som till fest sätter vi aningslöst i oss mängder av tillsatser och substitut, lurade av reklamens budskap om att maten är hälsosam och hemlagad. Hur gick det till när våra livsmedel blev fattiga på naturliga råvaror, men rika på tillsatser? Hur gör man för
att hitta äkta varor i butiken? Mats-Eric Nilsson, författare till "Den hemlige kocken", berättar om det utbredda matfusket och vad vi konsumenter kan göra åt saken.

Under sin bildrika föreläsning hos oss berättar Mats-Eric om de stora skillnaderna mellan producenternas reklambudskap och vad vi kunder egentligen får för våra pengar. Han söker förklaringar till dagens bristande matkvalitet och tipsar oss om hur vi som konsumenter kan undvika de värsta fällorna i den moderna livsmedelsbutiken. Observera att föreläsningen börjar kl. 17.15.

Att odla rosor i kallt klimat med Michael  Luther
to 8.4.10 kl. 18.30-21.00 Juthbacka herrgård
Bokmärke för GPS: Jutasvägen 34
Avgift 15 €

Rosorna har följt mänskan i flera tusen år och runt om i världen. Rosen kan symbolisera kärlek, lyx, överflöde. Den har också fått stå som symbol i olika religioner. Rosor finns av nästan alla färger och storlekar. Förädlingen av rosor har flera hundra års anor. Tidvis har rosenodling varit förbehållet kungar och kejsare. I vårt land har rosen länge varit "allemans egendom". Midsommarrosen finns vi otaliga gårdar i Österbotten. Idag finns ett stort utbud av rosor i plantskolor och trädgårdsbutiker. Många av dem har tagits fram i betydligt varmare klimat än vårt. Det kan därför leda till besvikelse när rosen som första sommaren blommade så fint följande vår inte mera kommer upp. Allt klarar sig inte i höga Nord. Men bland dagens över 50000 rosarter finns flera hundra som är tillräckligt härdiga för klara sig också hos oss. Det gäller bara att veta vad man skall välja och hur man skall plantera och sköta sina rosor. Somliga klarar sig hur bra som helst utan besvär, andra behöver mycket kärlek och omsorg. Rosenodling är rolig och givande men också utmanande och spännande. I föreläsningen ges råd och förslag på vad man kan välja och hur man skall gå till väga för att få ut mycket glädje och fröjd för ögat av trädgårdens drottning.

Nutidsdokumenation med Katja Hellman.
to 29.4.10 kl. 17.30-20.00 Juthbacka herrgård
Bokmärke för GPS: Jutasvägen 34
Avgift 10 €

Upptäck och dokumentera vardagslivet och festtraditioner i samtiden, bevara dem för kommande generationer! Hembygdsforskning behöver inte bara handla om äldre tider, utan kan också gälla att dokumentera det som finns omkring oss just nu, i vår egen tid. Genom att till exempel fotografera och anteckna vad som händer här och nu bevaras kunskap om vår tid och kultur för efterkommande generationer. Vad ska man tänka på om man vill dokumentera samtiden, vad ska man dokumentera och hur ska man göra det? Hur och var kan man sedan bevara sina fotografier, anteckningar och annat material som man skapar? På föreläsningen ges både praktiska råd och exempel på teman som kan vara intressanta att dokumentera. Vi bjuder på kaffe/te och smörgås.

Good Enough - Elizabeth Gummessons
Tisdag 11.5.2010 kl. 17.15-19.15, Stjärnhallen
Bokmärke för GPS: Idrottsgränd 2
Avgift 20 €

Du behöver inte vara perfekt - det räcker med Good enough. Elizabeth Gummesson är professionell coach och arbetar med personlig utveckling både tillsammans med direktörer, privatpersoner och elitidrottsmän. Hon brinner för att människor ska förbättra sin livskvalitet genom att utnyttja sin fulla potential. Vintern 2009 utkom boken "Good Enough".

Perfektionism, prestationsångest och kontrollbehov sätter krokben för människors hälsa, långt mer än det resulterar i just perfekta prestationer. Visste ni att perfektionister hellre avstår om de inte vet med 100 procent säkerhet att de kommer att lyckas? Elizabeth Gummessons egen perfektionism höll på att kosta henne livet, nu lever hon sin dröm och hjälper andra att göra detsamma. Hon talar med mycket
humor och träffsäkerhet, ger insikter och vidgade tankesätt i den här föreläsningen som bygger på boken "Good enough".

Kom med på en föreläsning fylld av energi, inspiration, glädje och humor, men också allvar, eftertanke och kunskap.

Örtvandring - Alexandra De Paoli
to 10.6.2010 kl. 18.00-20.30, Samling vid St. Birgitta kyrka mot bron.
Bokmärke för GPS: Sollefteågatan 1
Avgift 20 €

Följ med på vandring bland försommarens spirande läkeväxter. Alexandra De Paoli, örtexpert i Strömsö, visar vad vi kan plocka och använda i husapoteket. Här får du tips på enkla medel mot snuva, magont, rynkor och skrubbsår. Alexandra berättar också hur man bäst tar vara på örterna, och bjuder på många goda och nyttiga recept. Tag med kläder och skor efter väderlek, något att sitta på, anteckningsmaterial och gärna en kamera. I priset för vandringen ingår picknick med kaffe / te / saft och smörgåsar.


Culture Mix - Kulina Petya, Steinig Wenzel, Leonard Shehala
to 18.30-21.00 Rådhuset
15.1.09
Denna kväll fick vi höra, se och uppleva ungdomar från Bulgarien, Tyskland och Kanada berätta om sitt land, sin kultur och sin historia. Petya Kulina, Wenzel Steinig och Shehala Leonard som alla varit i Finland några månader, hittade kanske likheter eller totala motsatser i sin egen och vår kultur. Det bjöds även på småplock av olika maträtter. Efter föreläsningen fanns möjlighet till diskussion och frågor. Föreläsningen gick på engelska.


Hur blir vädret? - Widjeskog Frej
to 18.30-21.00 Juthbacka herrgård
22.1.09

Detta var ett tillfälle att lära sig hur man enligt universitetsalmanackan och den biologiska såkalendern kan förutse hur vädret kommer att bli under året!


Skriv din egen kontakt annons – adjöss till singellivet. Med Lönnbäck Olav
to 18.30-21.00 Juthbacka herrgård
5.2.09
Olav ”Oa” Lönnbäck från Karleby kallar sig själv för en ordbrukare, och har bl.a. skrivit kolumner i Norra Posten och Kyrkpressen. Han är en mångsysslare inom ord- och språkbruk och uppträder med både föreläsningar och stå-upp-komik i hela Österbotten.

I kvällens föreläsning gav han nya vinklar och uppslag för hur du presenterar dig själv och skriver fyndiga kontaktannonser, presentationer på nätet eller personliga beskrivningar på sidor som Facebook. Vi vässte våra pennor och slog våra kloka huvuden ihop. Oa hjälpte oss att kläcka goda tankar och idéer och han bjöd på både teori och praktik i skrivandet för att du skulle kunna säga adjöss till singellivet. Humorns underbara, livsbejakande väldoft kom givetvis att sväva i rummet under hela kvällen.


Trädgårdar - en passion för livet - Carlson Gunnel
to 18.30-21.00 Ahlbecksalen
19.2.09

Gunnel Carlson är en av Sveriges mest kända trädgårdsjournalister, som har skrivit ett stort antal böcker om trädgården och dess skötsel. Hon har arbetat tolv år på SVT med programmen "Gröna rum" och "Gunnels gröna". Under kvällen talade Gunnel om trädgårdar hon besökt, människor hon mött och växter hon tycker om. Framför allt berättade hon om vad det är som gör att just trädgården kan bli en passion för livet!


Pilgrimsvandring- Tiainen Tom
to 18.30-21.00 Juthbacka herrgård
12.3.09

Tom berättade om sina tre längre pilgrimsvandringar längs medeltida stigar i Frankrike och Spanien. Han beskrev under föreläsningen möten med andra vandrare, roliga episoder och den inre resan. Det blev även en genomgång av praktiska saker som hur man bör rusta sig för en resa av det här slaget. I samband med föreläsningen ställde Tom ut 100 teckningar som han gjort, från Jakobsvägen i Frankrike och från Spanien.


Inspirationskväll om hobbyväxthus - Sandström Fredrik
to 18.00-21.00 Juthbacka herrgård
19.3.09

En inspirationskväll för nyttan och glädjen av ett växthus. Detta kunde förlänga din odlingssäsong med många veckor. Du fick tips på hur ett välfungerande växthus ska vara konstruerat och vad du bör tänka på med jord, gödsel, vatten, växter samt växthälsa.


Självkänsla NU! - Törnblom Mia
to 17.15-19.30 Stjärnhallen, Lilla Björnen
26.3.09

Mias föreläsning handlade om hur vi blir starka, lyckliga och framgångsrika människor genom hennes eget träningsprogram. Självkänsla är en färskvara och skall liknas med kondition, och vi måste hela tiden träna den för att enklare hantera livet på livets villkor, säger Mia. En förutsättning för att vi ska kunna utvecklas och nå våra mål är att vi tillåter oss att ha drömmar. Det kan låta som en självklarhet, men om vi vill bli något så måste vi först ha önskat oss det. Det finns mycket att lära av Mia, inte minst om livsglädje, mod och inspiration för ett bättre liv. Mia berörde och inspirerade kanske mest av alla!


Kompostering - Sandström Fredrik
to 18.00-21.00 Juthbacka herrgård
2.4.09

När du komposterar trädgårdsavfall som löv, gräsklipp, kvistar o.s.v., får du en näringsrik gödning och jordförbättring till din trädgård. Trädgårdsmästaren Fredrik Sandström lärde ut hur man ska gå tillväga vid anläggning och placering av en kompost, samt vilka material som passar att kompostera.


Mat-Tina - Nordström Tina
to 19.00-21.00 Stjärnhallen, Lilla Björnen
23.4.09

Tina Nordström slog igenom år 2001 i sitt eget tv-program "Mat" på SVT. Över en natt blev hon "Mat-Tina" med hela svenska folket. Hennes glada humör och naturliga stil har sedan dess inspirerat många att ta kulinariska sjumilakliv i köket. Tv-tittarna har gång på gång tömt butikshyllorna på flingsalt, muscovadosocker eller serranoskinka – allt eftersom Tina introducerat nya idéer. Efter genombrottet har det blivit totalt 13 säsonger av olika tv-program på SVT och på flera internationella kanaler. Dessutom medverkade hon i underhållningsprogrammet Let's Dance i Sveriges TV4 under våren 2008, där hon och hennes danspartner tävlade och vann.

Under sin föreläsningskväll talade Tina om matlagning, olika ingredienser och recept. Hon berättade för oss om de utmaningar som drivit och utvecklat henne till den hon är idag.


På grönbete – ätliga ogräs och läkande blommor. Med De Paoli Alexandra
to 18.30-21.00 Juthbacka herrgård
7.5.09
Till våren börjar det spira och gro överallt i naturen! Detta var en välbehövlig vitaminkick av de vilda vårprimörerna – här fanns massor av växter som passar till både mat, hälsa och skönhet. Alexandra De Paoli, örtexpert i FST:s Strömsö, berättade om hur du kan vända ogräsrensningen till grönsaksplockning, hur du gör en skön vårkur av de första björklöven och om hur du bygger upp ett eget örtapotek hemma. Alexandra De Paoli bor i Ratan, 40 km norr om Umeå. Hon är diplomerad örtterapeut och flitigt anlitad som föreläsare och kursledare från hav till fjäll i norra Sverige och i Finlands svenskbygder.

Minnet av 1808 - Smedberg Ulf
to 18.00-21.00 Nykarleby torg
14.5.09
Högst 50 studerande

En bussutflykt till Oravais slagfält där deltagarna fick bekanta sig med händelser och minnesmärken från Finska kriget 1808-09. Guiden Ulf Smedberg berättade även om dramatiska händelser längs färdvägen under krigsåret 1808.

999908 Den personliga naturbilden - Hellesø Terje

to 3.9.09 kl. 18.30-21.00, Ahlbecksalen
Bokmärke för GPS: Seminariegatan 17
Avgift 20 €

Terje Hellesø är norsk fotograf som har bott i Sverige sedan 1987. Han arbetar heltid som naturfotograf sedan 1983 och har hittills gett ut tre böcker; "Naturen som fotomotiv", "Min plats i ljuset" och "Året". Terje bor idag i Mullsjö och har en omfattande verksamhet med olika fotokurser och föreläsningar. Hans bilder har publicerats över hela världen och i samtliga av de större tidningarna och tidskrifterna i Norden. Terje är medlem i föreningarna Naturfotograferna/N och PhotoNatura och räknas idag som en av världens bästa naturfotografer.

Terje är mest känd för sin personliga bildstil som har inspirerat många, och den har lett till att en ny generation naturfotografer har blommat upp de senaste 10-15 åren. Terje har idag en blogg (http://terjehelleso.wordpress.com) som är en av de mest välbesökta fotobloggarna med mer än 2000 unika besökare varje dag.
Kvällen bjuder på en föreläsning om bild, tankar och teknik. Terje berättar om hur man uttrycker sina egna personliga intentioner i den naturfotografiska bilden. Han berättar om hur känslor, humör och sitt eget ställningstagande kan visas genom de egna bilderna. Under föreläsningen strukturerar Terje upp de olika begreppen och berättar hur man kan komma igång med ett mer personligt tänkande i sitt naturfotograferande. Genom hela föreläsningen visar Terje egna bilder som illustrerar detta. Möjlighet finns att köpa föreläsarens signerade böcker under kvällen. Vi bjuder på kaffe/te och smörgås. Föreläsningen ordnas i samarbete med den lokala fotoklubben, Fotoklickarna.

Konsten att vara en snäll medmänniska - Einhorn Stefan
to 8.10.09 kl. 17.15-19.00, Stjärnhallen, Lilla Björnen
Bokmärke för GPS: Idrottsgränd 2
Avgift 20 €

Stefan Einhorn är professor i molekylär onkologi vid Karolinska Institutet, ordförande i Karolinska Institutets etikråd och överläkare vid Radiumhemmet. År 2003 gjorde han sin skönlitterära författardebut med boken "Den sjunde dagen" och två år senare publicerades hans kanske mest välkända bok "Konsten att vara snäll". Den har sålts i över 200 000 exemplar och har översatts till 15 språk. År 2007 kom boken "Medmänniskor".
Stefan Einhorn är sedan många år verksam som föreläsare och år 1999 blev han utsedd till bästa lärare vid Karolinska Institutet. Utöver sina föreläsningar är han en ofta anlitad radio- och tv-pratare. Stefan är starkt engagerad i bland annat arbetslivets frågor om etik och värderingar. Han uppmanar människor att ta ansvar, vara generösa och måna om sina arbetskamrater - det vinner alla på. Under föreläsningens gång kommer Stefan att ge oss många tankar om människor och vår värld. Genom sin interaktiva föreläsning ger han oss möjlighet att själva ta ställning till många stora frågor.
Under kvällen finns möjlighet att köpa föreläsarens signerade böcker. Observera att föreläsningen börjar kl. 17.15. Vi bjuder på kaffe/te och smörgås innan föreläsningen, från kl.16.30. Anmälan senast 1 oktober.

Hurudant är Kina? - Nylund Mathias
to 24.9.09 kl. 18.30-21.00, Juthbacka herrgård
Bokmärke för GPS: Jutasvägen 34
Avgift 10 €

Med tanke på Kinas storlek och inre diversitet är det svårt att svara på frågan i en enda mening. Det är lite som att svara på frågan "Hurudan är världen?". Kina innehåller det bästa av det bästa, men också det värsta av vad som är dåligt. Vissa är miljardärer medan andra inte har mat för dagen. Och däremellan finns den numera växande medelklassen vars livsstil inte ligger långt ifrån vår.
Förhoppningsvis kan frågan besvaras någorlunda tillfredsställande under en torsdagsföreläsning. Mathias Nylund har bott sammanlagt sex år i Kina som universitetsstuderande i Beijing i norr, och som företagsledare i Kanton i söder. Han är sedan ett par år tillbaka gift med kinesiska Li. Föreläsningen strävar till att ge en genuin bild av det vardagliga Kina, utan att varken försköna, exotifiera eller fördöma.
Mathias Nylund är 34 år och återinflyttad till Nykarleby efter 15 års vistelse på diverse finländska studieorter och i utlandet. Förutom i Kina har han också bott i Ryssland, Frankrike och Japan. Anmälan senast 14 september.

Produktion och handel i Kina - Nylund Mathias

to 22.10.09 kl. 18.30-21.00, Juthbacka herrgård
Bokmärke för GPS: Jutasvägen 34
Avgift 15 €
Mathias Nylund berättar om sina sex år i Kina som bl.a. inkluderat byggande av en fabrik för ett svenskt företags räkning. Från att vara ensam i en tom fabrikslokal byggde han upp lokaliteterna, anställde och tränade kinesisk personal samt utvecklade produktion och kontor i tre år. Förutom historier och anekdoter från detta äventyr ger han också tips åt lokala affärsmän som är lite sugna på Kina men inte vet i vilken ände man kan börja.
Mathias Nylund är 34 år och återinflyttad till Nykarleby efter 15 års vistelse på diverse finländska studieorter och i utlandet. Förutom i Kina har han också bott i Ryssland, Frankrike och Japan. Vi bjuder på kaffe/te och smörgås. Anmälan senast 14 oktober

Banta inte - gå ner i vikt -Ilander Olli
to 29.10.09 kl. 18.30-21.00, Carleborgsskolan (Nykarleby högstadium).
Bokmärke för GPS: Seminariegatan 17
Avgift 15 €

Upplever du att det är svårt att äta vettigt? Är vardagsorken dålig eller har du svårt att hålla vikten under kontroll? Det sämsta du kan göra är att banta. Bantning enligt traditionella mottot "ät mindre och motionera mera" leder bara till hunger och trötthet och gör det ännu svårare att äta vettigt. Genom att följa en mera jordnära tankevärld blir det lättare att äta rätt - också på långsikt.

Föreläsare är Olli Ilander är magister i livsmedelsvetenskap samt specialist på kost- och motionsfrågor. Ilander är en flitig föreläsare och skribent och han har bl.a. skrivit boken "Liikuntaravitsemus" (VK-kustannus, 2006) och skriver regelbundet bl.a. i tidskriften "Fit". Han har även privatmottagning på läkarcentral Dextra i Helsingfors..


FPA på nätet - Björksten Jan-Erik
to 5.11.09 kl. 18.30-21.00, Juthbacka herrgård
Bokmärke för GPS: Jutasvägen 34
Ingen avgift

Jan-Erik Björksten (FPA-Internet) går under kvällen igenom Folkpenisonsanstalten FPA:s Internetsidor. Han visar hur du hittar på sidorna, vilka blanketter du behöver och hur du kan fylla i blanketter direkt på nätet

Sex sätt att se på sex - Nyberg Jan-Erik
to 12.11.09 kl. 18.30-21.00, Juthbacka herrgård
Bokmärke för GPS: Jutasvägen 34
Avgift 15 €

Det finns så många myter kring sexualiteten. Sex är naturligt säger man, och menar med det att det borde "gå av sig själv". Sexualiteten i en lång parrelation möter många påfrestningar, både utifrån och inifrån relationen. Svårigheten att bli gravid eller småbarnstiden när det inte verkar finnas varken tid eller kraft för sexliv. Kan det hjälpa med sex när känslan av att älska den andra torkar in? Hur gör man när lusten tryter? Hur kan mannen bevara sin självkänsla när den sexuella förmågan sviktar? När hjärtat vill men inte kroppen? Hur talar man med varandra som par om det sexuella?
Jan-Erik Nyberg är utbildad sexualterapeut. Som präst och familjerådgivare pratar han till vardags med både par och enskilda om allt det som fyller och ger mening åt en människas liv, och om parrelationen i synnerhet. Sexualiteten är en personlig sak. Det kan vara svårt att tala om sexualiteten både i parrelation och på ett yrkesmässigt plan.

Att vara far-/morförälder - Kullas-Nyman
to 19.11.09 kl. 18.30-21.00, Juthbacka herrgård
Bokmärke för GPS: Jutasvägen 34

Avgift 10 €
Under livets gång har man många olika roller, man är barn, maka, make, förälder, far-morförälder, syster, broder, svägerska, svåger o.s.v. Varje roll kräver hänsyn, respekt och lyhördhet för den andre. Både föräldrar och barn mår bra av att deras far- och morföräldrar får bygga upp goda relationer och njuta av att få vara med sina barnbarn.
Hur gör man för att skapa en god relation till sina barnbarn och deras föräldrar? Ibland kan det hända att känslan över att inte hinna umgås med sina barnbarn dyker upp eller man kanske helt enkelt inte hinner. Eller är det svårt att säga nej när barnbarnets föräldrar jämt och ständigt frågar om barnpassning? Hur påverkar detta barnbarnen? Hur är det att ha flera barnbarn? Måste de behandlas lika? Lisen kommer att föreläsa om hur det i dagens samhälle är att vara far- och morförälder. Hon kommer även att knyta an till ens egen plats i syskonskaran och hur detta i sin tur påverkar oss. Vi bjuder på kaffe/te och smörgås. Anmälan senast 12 november.

Vin världen runt - Frithiofsson Bengt
to 26.11.09 kl. 18.30-21.00, Stjärnhallen
Bokmärke för GPS: Idrottsgränd 2
Avgift 30 €

Bengt Frithiofsson är utan tvekan Sveriges och kanske Nordens mest kända vinexpert. Han är dessutom författare, vindesigner och programledare. Bengt är en flitigt anlitad vinexpert i tv och tidningar och han är en välbekant gäst i TV4:s Nyhetsmorgon, där hans vinrecensioner blivit väldigt uppmärksammade. Det Bengt inte vet om viner är heller inte värt att veta! Bengt Frithiofsson arbetar också med sina egna kollektioner av vin och olivolja. Han har också skrivit ett flertal böcker, bland annat "Vägarnas bästa mat", "Gourmet à la carte", "Italien - en värld av vin" och "Välkommen i vingården".
Under kvällen hos oss berättar Bengt om två vita och fyra röda viner. Han jämför och berättar om druvorna Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot noir, Syrah och Cabernet Sauvignon. Bengt talar även om nya viner på marknaden och visar bilder från olika vinresor.
Precis som druvor bjuder oliver på oändliga doft- och smakupplevelser. Olivolja kan förändra smaken på en hel måltid. Under kvällen presenterar Bengt sina egna oljor i olika smaker, vilka kan användas i mat och sallader m.m.
Vi bjuder dig till långbord i Stjärnhallen, där vi dukat med bröd, Bengts olivoljor och smakprov av alla viner. Välkommen med på en givande kväll och en torsdagsföreläsning utöver det vanliga.


Hurudant är Kina? - Nylund Mathias
to 18.30-21.00, Juthbacka herrgård
24.9.09

Med tanke på Kinas storlek och inre diversitet är det svårt att svara på frågan i en enda mening. Det är lite som att svara på frågan "Hurudan är världen?". Kina innehåller det bästa av det bästa, men också det värsta av vad som är dåligt. Vissa är miljardärer medan andra inte har mat för dagen. Och däremellan finns den numera växande medelklassen vars livsstil inte ligger långt ifrån vår.
Förhoppningsvis besvarades frågan någorlunda tillfredsställande under torsdagsföreläsningen. Mathias Nylund har bott sammanlagt sex år i Kina som universitetsstuderande i Beijing i norr, och som företagsledare i Kanton i söder. Han är sedan ett par år tillbaka gift med kinesiska Li. Föreläsningen strävar till att ge en genuin bild av det vardagliga Kina, utan att varken försköna, exotifiera eller fördöma.
Mathias Nylund är 34 år och återinflyttad till Nykarleby efter 15 års vistelse på diverse finländska studieorter och i utlandet. Förutom i Kina har han också bott i Ryssland, Frankrike och Japan.

Produktion och handel i Kina - Nylund Mathias
to 18.30-21.00, Juthbacka herrgård
22.10.09
Mathias Nylund berättar om sina sex år i Kina som bl.a. inkluderat byggande av en fabrik för ett svenskt företags räkning. Från att vara ensam i en tom fabrikslokal byggde han upp lokaliteterna, anställde och tränade kinesisk personal samt utvecklade produktion och kontor i tre år. Förutom historier och anekdoter från detta äventyr gav han också tips åt lokala affärsmän som är lite sugna på Kina men inte vet i vilken ände man kan börja.
Mathias Nylund är 34 år och återinflyttad till Nykarleby efter 15 års vistelse på diverse finländska studieorter och i utlandet. Förutom i Kina har han också bott i Ryssland, Frankrike och Japan.


Banta inte – gå ner i vikt. Med Ilander Olli
to 18.30-21.00, Juthbacka herrgård
29.10.09
Upplever du att det är svårt att äta vettigt? Är vardagsorken dålig eller har du svårt att hålla vikten under kontroll? Det sämsta du kan göra är att banta. Bantning enligt traditionella mottot "ät mindre och motionera mera" leder bara till hunger och trötthet och gör det ännu svårare att äta vettigt. Genom att följa en mera jordnära tankevärld blir det lättare att äta rätt - också på långsikt.
Föreläsare var Olli Ilander som är magister i livsmedelsvetenskap samt specialist på kost- och motionsfrågor. Ilander är en flitig föreläsare och skribent och han har bl.a. skrivit boken ”Liikuntaravitsemus” (VK-kustannus, 2006) och skriver regelbundet bl.a. i tidskriften ”Fit”. Han har även privatmottagning på läkarcentral Dextra i Helsingfors.


FPA på nätet - Björksten Jan-Erik
to 18.30-21.00, Juthbacka herrgård
5.11.09
Jan-Erik Björksten (FPA-Internet) gick under kvällen igenom Folkpenisonsanstalten FPA:s Internetsidor. Han visade hur man hittar på sidorna, vilka blanketter man behöver och hur man kan fylla i blanketter direkt på nätet.


Sex sätt att se på sex - Nyberg Jan-Erik
to 18.30-21.00, Juthbacka herrgård
12.11.09
Det finns så många myter kring sexualiteten. Sex är naturligt säger man, och menar med det att det borde "gå av sig själv". Sexualiteten i en lång parrelation möter många påfrestningar, både utifrån och inifrån relationen. Svårigheten att bli gravid eller småbarnstiden när det inte verkar finnas varken tid eller kraft för sexliv. Kan det hjälpa med sex när känslan av att älska den andra torkar in? Hur gör man när lusten tryter? Hur kan mannen bevara sin självkänsla när den sexuella förmågan sviktar? När hjärtat vill men inte kroppen? Hur talar man med varandra som par om det sexuella?
Jan-Erik Nyberg är utbildad sexualterapeut. Som präst och familjerådgivare pratar han till vardags med både par och enskilda om allt det som fyller och ger mening åt en människas liv, och om parrelationen i synnerhet. Sexualiteten är en personlig sak. Det kan vara svårt att tala om sexualiteten både i parrelation och på ett yrkesmässigt plan.


Att vara far-/morförälder - Nyman-Lillas Lisen
to 18.30-21.00, Juthbacka herrgård
19.11.09


Under livets gång har man många olika roller, man är barn, maka, make, förälder, far-morförälder, syster, broder, svägerska, svåger o.s.v. Varje roll kräver hänsyn, respekt och lyhördhet för den andre. Både föräldrar och barn mår bra av att deras far- och morföräldrar får bygga upp goda relationer och njuta av att få vara med sina barnbarn.
Hur gör man för att skapa en god relation till sina barnbarn och deras föräldrar? Ibland kan det hända att känslan över att inte hinna umgås med sina barnbarn dyker upp eller man kanske helt enkelt inte hinner. Eller är det svårt att säga nej när barnbarnets föräldrar jämt och ständigt frågar om barnpassning? Hur påverkar detta barnbarnen? Hur är det att ha flera barnbarn? Måste de behandlas lika? Lisen kom och föreläste om hur det i dagens samhälle är att vara far- och morförälder. Hon kom även att knyta an till ens egen plats i syskonskaran och hur detta i sin tur påverkar oss.


Hur blir vädret? Widjeskog Frej
to 18.30-21.00 Residenssalen
24.1.08
Detta var ett tillfälle att lära dig hur man enligt universitetsalmanackan och den biologiska såkalendern kan förutse hur vädret kommer att bli under året!


”Bild-hand"-uppfostrans roll för barns utveckling – ur hjärnans synpunkt. Med Bergström Matti
lö 10.00-13.30 Juthbacka herrgård
2.2.08
Matti Bergström är läkare och professor emeritus i fysiologi vid Helsingfors Universitet. Han har ägnat hela sitt yrkesliv åt att studera hjärnan och dess utveckling. I takt med nya kunskaper om hjärnans mysterium har hans idéer kring uppfostran och pedagogik också vuxit. Han har skrivit flera böcker och oändligt många debattartiklar kring just hjärnforskning.
Under kvällen berättade han om vad övning i bildskapande och användning av händerna under tidiga år betyder för hjärnans och beteendets allsidiga utveckling till full mognad. Speciellt hänvisas till utvecklingen av vår "tredje hjärna", barnhjärnan. Denna behövs vid sidan av mans- och kvinnohjärnan under hela livet, speciellt för kreativitetens skull. Föreläsningen ordnades tillsammans med FAMI och projektet Handkonst.


Att leva tillsammans - ett spännande livsprojekt. Med Janouch Katerina
to kl 18.00-20.30 Stjärnhallen
7.2.08


Fembarnsmamman Katerina är sedan mitten av nittiotalet en av Sveriges mest anlitade samlevnadsexperter i tidningar, radio och TV. I mitten av åttiotalet började hon frilansa och sedan dess har hon hunnit jobba med det mesta inom media. I början av 90-talet började hon skriva om sex och samlevnad i Vecko-Revyn och gett ut fyra böcker i ämnet. Katerina svarar dagligen på sex- och samlevnadsfrågor i Expressen och är mamma-coach i tidningen Mama. Under kvällen hos oss talade hon om att leva tillsammans och gav tips och råd om detta spännande livsprojekt.

Att tala för publik - värre än döden. Med Sonck Pekka
to 18.30-21.00 Ahlbecksalen
14.2.08
Skådespelaren och regissören Pekka Sonck föreläste och berättat med teaterns medel om vad man skall tänka på när man står inför en publik. Varje talare som går upp i talarstolen vill övertyga sina åhörare om något, men hur skall man göra för att lyckas? Att tala inför publik - värre än döden, är en föreställning vars like du knappast sett tidigare. Mest var det en föreläsning men samtidigt var det teater. Det var humoristiskt och underhållande men det var ändå fullkomligt seriöst och det var en nästan komplett föreläsning i presentationsteknik som innehåller det mesta eller åtminstone: Det viktigaste du behöver tänka på nästa gång det blir DIN TUR att gå upp och hålla en presentation.


Allt du behöver veta när du bygger hus - Jansson Marcus
to 18.30-21.00 Juthbacka herrgård
21.2.08
Var börjar man? Vad behöver man tänka på? Vad skall man tänka på innan man börjar bygga? I vilken ordning skall allt genomföras? Hur länge tar det? Vad kostar det? Dessa frågor och mycket mycket annat besvarades av byggnadsingenjör Marcus Jansson från Ingenjörsbyrå Kronqvist Ab under kvällen.


Språkpåsar - Nyberg Marie-Louise
to 17.30-20.30 Juthbacka herrgård
6.3.08
Marie-Louise Nyberg bosatt i Stockholm är barnträdgårdslärare och pedagog. Hon är anlitad som föreläsare i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Hon anlitas ofta som expert och inspiratör för att stimulera metodutveckling i förskola och skola.
Genom levande och roliga metoder hjälper hon personal att utveckla pedagogiskt arbete när det gäller språk och matematik. Nyberg menar att fantasin och leken har en underbar förmåga att utveckla barns språk. Att arbeta med språk blir spännande om man stoppar ner sagor, sånger, rim och ramsor, ord och begrepp i vackra påsar. Det blir en behaglig upplevelse för barn att få språket tredimensionellt! Barn måste se, lyssna, känna, uppleva, tala och sjunga ord. Arbetssättet med språkpåsar ger bränsle åt fantasin hos personal och barn. Påsarna skapar även magi och överraskningar och det påverkar inlärningen positivt.


Krydda till det - Sandström Fredrik
to 18.00-21.00 Residenssalen
13.3.08
Inget är ju så härligt som doften av olika kryddor - timjan, rosmarin, basilika! Fredrik lärde dig knepen att själv så eller sticklingföröka plantor av olika kryddor och lärde dig om jordval, gödsling o.s.v. Hur tar man vara på sin kryddskörd, ska man torka, frysa in eller lägga in i vinäger/olja?


Äntligen hemma med Isabelle Halling
to 18.00-20.30 Stjärnhallen
3.4.08
Isabelle Halling är känd från inredningsprogrammet "Äntligen hemma" i TV4. De senaste tolv åren har hon dammsugit omvärlden för att hitta roliga, intressanta prylar och företeelser som hon sedan använder i sitt jobb med färg, form och media. Hon har insett att trender och tendenser är den röda tråden genom alla olika jobb hon hittills gjort. Så nu har Isabelle börjat föreläsa om det hon ser runt omkring sig. Det blev inga pekpinnar eller strikta regler att följa utan hon gav rolig information om allt ifrån den konstigaste nya prylen till populärkulturella fenomen. Föreläsningen ordnades tillsammans med Juthbacka kulturcentrum.


Vår i trädgården - bland lökar, knölar och frön - Sandström Fredrik
to 18.00-21.00 Residenssalen
10.4.08

Under kvällen kom Fredrik att berätta om vårens nyheter bland lökar, knölar och frön. Du fick även goda råd om kalkning av t.ex. gräsmattan, gödsling av buskar och trädgårdsland samt allmänna råd om vår i trädgården.


Historisk vandring på Jutas slagfält - Smedberg Ulf
to 18.30-20.00 Jutas Slagfält
15.5.08
Händelserna vid Jutas 1808 har starkt bidragit till att göra Nykarleby känt. Inte enbart en gång utan två gånger drabbade trupperna samman på platsen. Döbelns legendariska strid den 13 september hade nämligen föregåtts av en mindre sammandrabbning under midsommaren samma år.
Under rundvandringen på det gamla slagfältet berättade Ulf Smedberg om truppernas rörelser i Jutasterrängen och händelseförloppet vid slagfältet. Vandringen ordnades i samarbete med Minnesåret kring 1808-09-års krig.Bland Dalai Lamas nunnor och munkar - Wiik Peter
to 18.30-21.00, Juthbacka herrgård
2.10.08
Peter Wiik berättade om sin tid och sina upplevelser då han vistades bland Dalai Lamas nunnor och munkar. Peter tillbringade en tid med undervisning i Dharamsala i Indien, där Dalai Lama bor med sin tibetanska exilregering. Han undervisade nunnor och munkar i muntlig kommunikation och levde med dem i flera veckor, och han besökte Dalai Lamas Monastery dagligen. Under vistelsen träffade han även Dalai Lama och det tibetanska folket. Under kvällen berättade Peter om hur de tibetanska flyktingarna lever, om munkar och nunnor och lite om Dalai Lamas filosofi.


Bland bloggar, chattar och fejsböcker - skrivandet i nya offentliga rum. Med Kronholm-Cederberg Anette
to 18.30-21.00, Juthbacka herrgård
23.10.08
Vad sysslar mitt barn med på nätet? Hur kan skolan bidra med diskussion och fostran i nätkulturer? Föreläsningen vände sig i första hand till föräldrar och pedagoger som undrar över hur vi ska tackla de utmaningar som den nya medieåldern för med sig. Och förresten, allt fler av oss lite äldre hänger själva allt mer på nätet.
PeL Annette Kronholm-Cederberg är doktorand i skrivpedagogik. Hon har jobbat som modersmålslärare och lärarutbildare. Skrivpedagog blev hon på allvar i och med lyrikprojektet Sandkorn i Nykarleby. Förutom att jobba på sin doktorsavhandling skriver Annette kolumner, bloggar och fejsböcker.


Ratta rätt i trafiken, 55+. Med Jankens Börje
to 18.00-21.00, Juthbacka herrgård
30.10.08
Känner du till dagens trafikregler och -märken? Vi friskade upp våra kunskaper, hörde om aktuella bestämmelser och nya trafikmärken, råd och tips om hur man beter sig i olika situationer i trafiken. Föreläsare var Börje Jankens från Jakobstads Bilskola.


Att lyckas med det omöjliga - Skinnarmo Ola
to 18.30-20.45, Stjärnhallen, Lilla Björnen
6.11.08
Ola Skinnarmo har gjort expeditioner till bl.a. Grönland, Svalbard, Sydpolen och Alaska. Han är den yngsta svensken som skidat till Sydpolen utan support och den första svensken som tagit sig till Nordpolen.
Under kvällen talade han kring rubriken "Att lyckas med det omöjliga". Han berättade om sina olika äventyr och expeditioner till Syd- och Nordpolen och drog paralleller som man kan omsätta i sin egen vardag - på fritiden och på jobbet! Under kvällens föreläsning ville Ola få dig att inse att de gränser man sätter framför sig ofta är illusioner. I själva verket kan man nå mycket längre. Att våga gå utanför sin komfortzon öppnar upp sinnena och ökar det personliga "referensbiblioteket", vilket leder till ökad styrka i kommande utmaningar. Du klarar mer än du tror! Om man sätter begränsningar för vad man tror att man kan, så sätter man också begränsningar för vad man faktiskt kan, säger Ola.


"Locka fram din bästa sida" – en kurs som riktar sig till män - Treier Christoph
to 18.30-21.00, Juthbacka herrgård
13.11.08
Du lärde dig tack vare kunskaper i kommunikation, empati, emotionell intelligens samt kroppsspråk att visa din bästa och charmigaste sida under denna föreläsning.


1808-09 års händelser i Munsala - Smedberg Ulf
to 18.30-20.00, Munsala skola
20.11.08
Historikern Ulf Smedberg berättade om intressanta händelser i Munsala under åren 1808-1809.


Drömtolkning - Furtenback Hillevi
to 18.30-21.00, Juthbacka herrgård
27.11.08
Vi lärde oss tyda våra drömmar. Hillevi Furtenback är diplomerad drömcoach från Institutet för drömpsykologi i Solna i Sverige. Hon har praktik i Solna och Helsingfors och håller seminarier även i Vasa och Närpes. Tidigare har hon arbetat inom både näringsliv, kultur och marknadsföring, såväl nationellt som internationellt. Hillevi menade att drömmar är ett sätt att finna samband mellan den yttre och den inre verkligheten, som inte nås av det medvetna analyserande intellektet. Som drömcoach kan hon hjälpa drömmaren att förstå sin dröm, men i slutändan är det drömmaren själv som tolkar sina drömbilder.

Hur blir vädret - Widjeskog Frej
to 18.30-21.00 Residenssalen
18.1.07
Ett tillfälle där du lärde dig hur man enligt universitetsalmanackan och den biologiska såkalender kan förutse hur vädret kommer att bli under året!


Culture Mix - Shannon Olivier, Monika Huhn
to 18.30-21.00 Rådhuset
1.2.07
Någon klok har någon gång sagt: "Jag förstod inte min egen kultur förrän jag stötte på tio andra". Denna kväll får vi höra, se och uppleva två ungdomar från Frankrike och Kanada berätta om sitt land, kultur och historia. Shannon Olivier och Monika Huhn hittade kanske likheter eller totala motsatser i sin egen och vår kultur. Efter föreläsningen fanns möjlighet till diskussion och frågor. Kvällen avslutades med att vi får smaka små rätter från de olika kulturerna. Föreläsningarna var på engelska.


Att leva på sin talang - Nybacka Hélena
to 18.30-21.00 Juthbacka herrgård
15.2.07

En föreläsning om kreativitet och kultur och om samarbeten mellan kultur-, konst- och näringsliv. Hélena Nybacka är ursprungligen från Svenskfinland och har arbetat inom reklambranschen i 30 år. År 1995 grundade hon Abrakadabra Reklam & Marknadsföring i Stockholm, med uppdrag kring varumärkesbyggande, webbplatser, annonskampanjer, genomföranden av galor, utställningar, mässdeltaganden och seminarier etc. Nybacka ingår i styrelsen för Grafikens Hus i Mariefred, Arkitekturmuseet i Stockholm samt entreprenörssammanslutningen Founders Alliance. Under nästa år utkommer hon med boken ”Konsten att mötas – om gränsöverskridande samarbeten mellan kultur, konst, näringsliv och samhälle”.
Under föreläsningen berättade Nybacka om sina erfarenheter från kultur- och näringslivet. Vilka är förutsättningarna när kulturen möter företagsvärlden? Vilka behov har näringslivet av kreativa tjänster? Och på vilket sätt kunde man samarbeta mer? Föreläsningen var en inledning till projektet ”Kreativa företag – ett regionalt projekt kring kulturföretagsamhet”.


Hemma med Ernst - Ernst Kirchsteigers
to 18.00-20.30 Stjärnhallen, Lilla Björnen
8.3.07
Ernst Kirchsteigers föreläsning gav många tankar och skratt. Inredning för det goda hemmalivet var temat. Ernst pratade om hur färger påverkar oss, han belyste hur de stora trenderna inom inredning ser ut och varför design plötsligt blivit så stort. Han avlivade också ”måsten” och befriade kvadratmetrarna. Kort sagt gav hans föreläsning sänkta axlar, goda tankar och massor av inspiration om livet, både hemma och på arbetet!

Ernst Kirchsteiger är känd från SVTs Sommartorpet, Nya rum och flera inredningstidningar.


Effektiv marknadsföring med små medel - Lohmander Thomas
to 12.0017.00 Juthbacka herrgård
22.3.07
Ett seminarium med konkreta och matnyttiga idéer om hur man når maximal effekt med sin marknadsföring. Vi gick igenom de olika delarna av verksamheten som bidrar till ditt företags image. Har du tagit ställning till alla möjligheter som din verksamhet erbjuder? Hur gör du för att nå fram till de människor som kan bli bra kunder till dig. Hur gör du för att dina kunder ska återkomma till dig? Hur ska du tänka för att skilja dig väsentligt från dina konkurrenter? Många konkreta exempel och beskrivningar av fall ur verkliga livet. Målet för dagen var att deltagarna ska gå hem med en helt ny verktygslåda för att öka sina vinster - och de ska sätta igång med glädje.

Thomas Lohmander, från Stockholm, är uppskattad föreläsare inom försäljning och marknadsföring som träffat mer än 3000 företagare och hjälpt dem att bli bättre på att tjäna pengar och göra sina kunder glada. Han har en bakgrund som småföretagare inom tv-produktion där han som konsult varit medansvarig för ett flertal programsuccéer, bland andra Vem vill bli miljonär och Big Brother. Lohmander har också en bakgrund som skådespelare och teaterregissör, utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Dessa erfarenheter använde han för
att göra sina seminarier och föreläsningar till en stunds engagerande underhållning, samtidigt som innehållet ger dig och dina medarbetare de verktyg ni behöver för att ta ytterligare ett framgångsrikt steg i ert företagande. Dagen riktade sig till företagare, blivande sådana och till de som vill bli bättre på marknadsföring. Seminariet ordnas i samarbete med Juthbacka kulturcentrum.


Njut och må väl Chokladprovning - Kulju Krister
to 19.00-20.30 Juthbacka herrgård
12.4.07
Hur ska man äta choklad för att få maximal njutning? Vilka goda egenskaper och hälsoaspekter har choklad för oss? Krister Kulju berättade om chokladens historia och gav smakprov åt oss. Mmm...


Tjärdalsbränning - Sjöskog Per
to 18.30-21.00 Jeppo skola
19.4.07
Per Sjöskog som varit med om 12 tjärdalsbyggen gick under kvällen igenom de olika skedena vid ett tjärdalsbygge. Allt från huggning av träd, barkning från år till år, hur man klyver och spliter sönder virket för törve till byggandet av själva dalen med hur man plockar törve (virke), ställer till dalen, material och hur dalen byggs upp. För de som ville finns det möjlighet att sedan delta i byggande av tjärdalen i praktiken. Föreläsningen skedde i samarbete med projektet "Kära mor och kåla Mano"


Säkerhet till sjöss - Stråka Sören
to18.30-21.00 Bonäs hamn / Kantlax
26.4.07
Du lärde dig om säkerhet på sjön. Vad skall finnas i en båt? Hur använder man nödraketer? Genomgång av nödutrustning, funktion av flytankare m.m.


Höst i trädgården - Sandström Fredrik
to 18.00-21.00, Residenssalen
13.9.07
Fredrik gav oss rå doch tips om trädgårdsförberedelser inför hösten. Vi gick igenom vilka växter som ska nerklippas, flyttas, höstgödslas, täckas m.m. Du fick även tips om olika slags lökväxter och deras speciella krav.


Från verkstadsgolv till författarskap - Berggren Mats
to 18.00-20.30, Ahlbecksalen
20.9.07
Mats Berggren från Sverige arbetade innan sin författardebut som metallarbetare på Scania.
Nu är han författare på heltid, och viceordförande i Barnboksakademin. Han skriver både
ungdoms- och vuxenböcker. Bland några av hans ungdomstitlar kan nämnas "Kalsonger med
gröna älgar", "Trosor med röda rosor" och "Behå med vita spetsar". Han beskriver sina
ungdomsböcker som en sorts samtal med den femtonåring han själv en gång var - och därmed
ett samtal med andra unga människor.
Under kvällen kom Berggren att tala om sitt
författarskap, sina böcker och hur böcker kan ge alla något. Det är tillåtet att läsa och skriva
oberoende av vem du är och vilket yrke du har.


Tangentbordet - nytt sätt att lära sig läsa. Med Trageton Arne
to 18.30-20.30, Juthbacka herrgård
27.9.07
Det är enklare att lära sig skriva än att lära sig läsa. Det visar 30-årig forskning inom läs- och skrivinlärning. Ändå börjar vi ofta med att lära barnen läsa, eftersom det är svårt för dem att forma bokstäver för hand. Men när barnen skriver på dator behöver de inte forma bokstäverna själva, och bokstäverna de skriver ser ut precis som bokstäverna i böcker och tidningar. Barnen skriver sig till läsning och läslust! Detta är en av grundtankarna som Arne Trageton, tidigare pedagog och lärarutbildare vid Högskolan Stord/Haugesund i Norge, för fram. –När barnen själva skriver sig till läsning och gör sina egna läseböcker använder de ord ur sitt eget ordförråd, ord de förstår, säger Trageton.
Detta var en medryckande och intressant föreläsning kring denna banbrytande metod, där barnen lär sig skriva på tangentbord istället för på papper!


Hundens första hjälp - Losvik Maria
to 18.30-21.00, Rådhuset
4.10.07
Vi läre oss grunden i första hjälp för hund. Vi gick igenom de vanligaste situationerna där olyckor brukar inträffa, och hur vi då som hundägare/skötare skall agera.Vi lärde oss sårvård, att lägga bandage, tryckförband mm. Vi gick igenom vad som bör finnas i "husapoteket" för hunden. På plats fanns också en hund att "träna" på.


Skuldrådgivning - Kytölä Hellevi
to 18.30-21.00, Juthbacka herrgård
11.10.07
En föreläsning i skuldrådgivning, där du fick upplysningar och råd om skötseln av ekonomi och skulder. Hur hanterar man sina skulder på bästa sätt? Hur går skuldsanering till och vilka andra alternativ finns det om man vill slippa gamla skulder? Skuldrådgivare Hellevi Kytölä berättade och besvarade frågor.


Fiber till stugorna - Sandbacka Peter, Nyman Johan
to 18.30-21.00, Juthbacka herrgård
18.10.07
Under kvällen berättade Nyman och Sandbacka om alla skeden du behöver veta när du planerar att dra fiber till stugorna i en by, allt ifrån understöd, ansökningar, grävning, svetsning, kopplande och fibern in till din dator eller tv. Nyman och Sandbacka var med om att förverkliga drömmen i norra Nedervetil.


Arv och testamenten - Melin Martin
to 18.30-21.00, Juthbacka herrgård
1.11.07
Under kvällen fick vi lära oss mer om arv och arvsrätt. Advokat Martin Melin från Jakobstads rättshjälpsbyrå besvarade frågor kring testamenten, arv och arvsskattesystemet.


Varför har vi det inte bättre när vi har det så bra? - Wikström Owe
to 18.00-20.30, Ahlbecksalen
8.11.07
Owe Wikström är professor i religionspsykologi vid Uppsala Universitet. Han kan också titulera sig författare, präst och psykoterapeut. Wikström har skrivit ett flertal böcker inom ämnesområdena psykologi, livsåskådning, kultur, musik och litteratur. Boken "Långsamhetens lov" blev en bästsäljare när den kom ut år 2001 och den är översatt till sex språk. Hans senast utkomna bok heter "Sonjas godhet - medkänsla i en självupptagen tid”. Wikström är en ofta anlitad föreläsare och regelbunden krönikör i dags- och veckopress i Sverige. Han medverkar ofta som kommentator och förekommer också med egna program i radio och TV.
Under kvällen kom han att prata kring höghastighetens samhälle och rastlöshetens risker - varför har vi det inte bättre när vi har det så bra? Vi hittade inspiration till vår egen vardag!


Spelar kön roll i dagvård och skola? - Kummel-Kunnas Gerd
To 18.30-21.00, Juthbacka herrgård
15.11.07
Lika villkor för flickor och pojkar ingår som en självklarhet i skolans och daghemmets värdegrund. Eller gör det? Hur vet vi att vi lever upp till vår skyldighet som pedagoger att främja jämställdhet i barnens vardag? Vi diskuterade om och hur kön spelar roll i skola och daghem, vad en könsmedveten pedagogik bygger på och vad regeringsprogrammets mål om ökad jämställdhetsmedvetenhet kommer att innebära.


Ätstörningar hos barn och ungdom - Sundgren-Lillqvist Maria
to 18.30-21.00, Juthbacka herrgård
22.11.07
Ätstörningar är ett allvarligt hälsoproblem bland barn, tonåringar och unga vuxna. Hur kan man upptäcka symptom och beteende? Kan man förebygga ätstörningar? Hur bemöter man och hjälper unga med ätstörningar? Under föreläsningen fanns möjlighet att ställa frågor.


Hur blir vädret? - Widjeskog Frej
Residenssalen to 18.30-21.00
19.1.06
Nu har du tillfälle att lära dig hur man enligt universitetsalmanackan och den biologiska såkalendern kan förutse hur vädret kommer att bli under året!


Förberedelse inför långlopp - Östman Bjarne
Residenssalen ti 18.30-20.00
24.1.06
Vad är värt att tänka på innan långloppet? Hur laddar du upp dig? Vilken kost? Vi lyssnade till Bjarne Östmans inressanta erfarenheter.


Culture Mix - Guillaume Evenou, Natasha Tom och Mehru Ozturk
Rådhuset to 18.00-20.30
2.2.06
Någon klok har någon gång sagt: "Jag förstod inte min egen kultur förrän jag stötte på tio andra". Denna kväll får vi höra, se och uppleva tre ungdomar från Frankrike, Turkiet och Kanada berätta om sitt land, kultur och historia. Guillaume Evenou, Natasha Tom och Mehru Ozturk, som alla varit i Finland ca 5 månader, hittade likheter och totala motsatser i sin egen och vår kultur. Efter föreläsningar möjlighet till diskussion och frågor. Kvällen avslutades med att vi får smaka små rätter från de olika kulturerna. Föreläsningarna gick på engelska.


Lär dig mer om inlärningssvårigheter och hur de kan övervinnas! - Vidlund Paula, Forsström Gisela
Residenssalen to 17.00-21.00
16.2.06
Lärare från Lovisa Sensomotoriska center, Gisela Forsström och Paula Vidlund,
berättar om sensomotorisk utredning, hur bl. a. balans och reflexer, syn och hörsel kan påverka inlärningen mm. Vad skall man vara uppmärksam på? Vilka åtgärder finns det?

Föreläsningsprogram:

- Kort presentation av SENSO
- Sensomotorisk utredning
- Auditiv och visuell perception
- Balans och reflexer
- Avvikande reflexaktivitet och inverkan på skolarbetet
- Åtgärdsprogram
- Övrig verksamhet
- Diskussion

Kursen riktade sig till dig som jobbar med barn eller till dig som vill lära dig mera om inlärningssvårigheter och lösningar.

Kom ihåg ditt minne - Gripenberg Inger
Residenssalen to 18.30-21.00
23.2.06
Inger Gripenberg talade lite kring normal glömska kontra minnesstörning för att sedan komma in på temat - Kan man effektivera sitt minne och förebygga minnessjukdomar?

Bakgrundsfakta om försämrat minne:
Demens är ett samlings ord för olika symptom, som förorsakas av organiska sjukdomstillstånd i hjärnan. Många olika sjukdomar kan leda till demens. Alzheimers sjukdom är den vanligaste av demenssjukdomarna, ungefär hälften av alla dementa är drabbade av alzheimer.
I vårt land finns över 80 000 personer med medelsvår eller svår demens samt minst 30 000 personer med lindrig demenssjukdom. Förekomsten av demens och minnesstörningar kommer att öka i och med att befolkningens åldersstruktur förändras vilket kommer att ställa utmaningar på samhället. Tidig diagnostisering blir allt viktigare för att bromsa utvecklingen.


Hjälpa, leda, visa, lära - Anna Wahlgren talar om barnuppfostran - Whalgren Anna
Ahlbecksalen to 18.30-21.15
30.3.06
Anna Wahlgren är författare till föräldrabibeln Barnaboken. Anna har under hösten hållit en serie uppskattade föreläsningar om barn och barnuppfostran runtom i Sverige och reser nu vidare i världen för att dela med sig av
sina handfasta råd och erfarenheter. Anna är känd för sina
ofta kontroversiella åsikter men för konsekvent barnets talan. Varje förälders främsta uppgift, menar Anna, är att vara sitt barns bästa vän och
vägvisare – att så väl som möjligt förbereda barnet för ett liv utan föräldrar.

Hittills har Anna Wahlgren gett ut 27 böcker, den senaste med titeln Sova hela natten. Hennes mest kända bok, Barnaboken, har mött stor respons sedan den kom första gången 1983. I Norden har den sålt i över en halv miljon exemplar. I Estland kom den ut våren 2003; I Tyskland är den nyreviderade utgåvan 2004 en bestseller, i Nederländerna kom den ut sommaren 2005 och härnäst på tur står Korea.

Anna är född 1942, mor till nio barn, mormor till tio barnbarn och bosatt i Gastsjön, Jämtland, Sverige.


En förändrad äldreomsorg - Gustavsson Kjell
Residenssalen to 09.00-16.00
16.3.06
Kjell Gustavsson är äldreomsorgschef i Skara kommun. Gustavsson redogjorde under dagen för de olika aspekter som leder till ohälsa, vad de beror på och vilka åtgärder som borde vidtas.
1. Äldre är ofta ensamma, de har förlorat släktingar och vänner.
2. Äldre är mindre rörliga, rädda för att falla, vågar inte ta sig ut.
3. Äldre känner sej obehövliga, ingen är intresserad av deras kunskaper eller livsvisdom.

Alltså måste man gå in för att förändra detta!
Hur kan kommunen organisera verksamheten och aktivera och få till stånd samarbete mellan alla olika aktörer och rollinnehavare (vårdpersonal, tjänstemän, politiker, pensionärer, vårdtagare o.s.v.)
- Hur får man till stånd samarbete och samverkan.
- Vilka blir vinsterna – mänskliga och ekonomiska.
- Hur får man bromsat kostnadsstegringen inom äldreomsorgen och ändå höjt livskvaliten.

Visionen är att de äldre skall känna trygghet i sitt åldrande genom att fortsätta bestämma över sina liv, veta var de kan få hjälp och hur och när de kan få den!
Äldreomsorgen skall arbeta för att äldre blir bemötta med respekt, håller sig friska och aktiva, behåller sina funktioner och får stöd och hjälp till ett liv med innehåll efter eget val.
Äldreomsorgen skall även arbeta för att äldre får en värdig och god vård i livets slutskede och att deras närstående blir sedda och får stöd!


Alarm - trygga din egendom - Södersved Holger
to 18.30-21.00, Residenssalen
14.9.06
Larm och övervakning för egnahemshus, villor, företag och lantbruk/pälsfarmare
Inbrottslarm, även brandlarm. Hur planera, trådlöst, vem tar emot larmet, rabatt på försäkringspremie? TV-övervakning, kamera för inom- och utomhusbruk, inspelning, titta via Internet. Larmöverföring för gris-och hönsfarmsautomatik. Trygghetslarm för ensamboende och åldringar, trygghetstelefoner. Trådlös larmknapp, dörrlarm, demenslarm, röklarm m.m.
Demonstration/diskussion/frågor.


Vill du åka utomlands som EVS-volontär? - Lehto-Koski Heli med volontärer från nejden
to 19.00-20.30, Residenssalen
28.9.06
En möjlighet för 18-25 åringar att åka utomlands. Vad sägs om att räkna sköldpaddor på Greklands stränder, restaurera flott i Franrike, jobba på Youth information-office i Alperna, vara lekledare på handikappläger i England? Dessa och en massa andra möjligheter fanns för dig som vill jobba som EVS volontär i Europa. En fin merit i CVn och vilken erfarenhet! Föreläsningen ordnas i samarbete med Kultur & Fritid.


"Blodsockerblues" - må bra efter maten och om tjugo år med rätt GI - Paulun Fredrik
to 18.30-21.00, Högstadiet, festsalen
5.10.06
Fredrik Paulún är en av Sveriges mest välkända näringsfysiologer. Han har en akademisk bakgrund (fil mag i nutrition) och hans arbete består i att föra ut viktiga budskap om kost och näring till allmänheten. Som sina verktyg håller han föreläsningar, skriver artiklar och böcker och deltar i frågespalter. På hans hemsida www.paulun.se finns större delen av hans produktion av artiklar och frågespalter. Han är känd från TV och då främst från SVT:s Toppform. Han är regelbundet med i radio och syns i många tidningar. Han utvecklar också livsmedel och kosttillskott under eget varumärke.
Under kvällen i Nykarleby berättade Fredrik Paulún bland annat om vad du ska äta för att må bra, hur du tillämpar GI-metoden och om effektiv fettförbränning.


Värmeslag - en kampanj om förnybar energi för uppvärmning - Holmström Frank
to 18.30-21.00, Residenssalen
26.10.06
Projektets ändamål är att sprida information om utnyttjande av förnybara energikällor för uppvärmning på glesbygden utanför fjärrvärmenätet. De flesta egnahemshus och fastigheter använder fortfarande olja eller direkt el för uppvärmning, men under kvällen kom vi att bekanta oss med flis- och pelletsbrännare, värmepumpar samt solvärme, som nya, effektiva och miljövänliga lösningar. Såväl praktiska tips som jämförelser värmeslagen emellan kom att presenteras. I anslutning till föreläsningen hade en liten utställning ägt rum.


Det nordiska mathjärtat - Björklund Mikael
to 18.30-21.00, Residenssalen
2.11.06
Mikael Björklund, strömsökocken och årets kock i både Finland och Sverige, talar under kvällen om det Nordiska köket. Mikael visade, talade och fixade om hur vårt kök är,jämfört med världsköken. Under kvällen lärde han ut smarriga rätter, gav ut recept och berättade om intressanta händelser från sin tid som stjärnkock.


Grunderna för rytmisk rörelseträning - Blomberg Harald
to 18.30-21.00, Residenssalen
16.11.06
Harald Blomberg arbetar med rytmisk rörelseträning i Södertälje kommun. De senaste åren har han arbetat med barn som har DAMP/ADHD, autism eller motoriska handikapp. Blomberg har dessutom skrivit flera böcker och hållit stort antal kurser i rytmisk rörelseträning och i primitiva reflexer i Sverige Finland, Polen, USA, Singapore, Malaysia och Hong Kong.
Varför är en del barn överaktiva, andra underaktiva och har svårt att koncentrera sig? Hur kan man hjälpa dem med enkla rytmiska rörelser och reflexintegrering och varför fungerar denna metod? Föreläsningen riktade sig till dig som jobbar med barn eller till dig som vill lära dig mera om rörelseträning.


Digital TV & digitalboxen - Holländer Stig-Göran, Sundqvist Jan
to 18.30-21.00, Residenssalen
23.11.06
Under kvällen fick vi lära oss allt om vad som händer då de analoga tv nätet övergår till digitalnät. Vem behöver en Digibox? Vilka digiboxar finns? Hur fungerar en digibox? Hur
installerar du din digibox m.m. Under kvällen fick du svar på alla dina frågor samt praktiska tips.

Det skulle inte få hända... - Lär dig mera om krishantering. Med Andersson Krister
to 18.30-21.00 Residenssalen
27.1.05
Psykolog Krister Andersson, föreläste under kvällen om kriser och krishantering. Han gick igenom hur människans hjärna och kropp reagerar vid kris. Olika skeden i en kris. Hur fungerar en krisplan, handlingsplan och uppföljningsplan. När skall man tala, när lyssna och vad är sensitivt lyssnande. Föreläsningen riktade sig till personer som arbetar med barn och ungdomar samt andra intresserade.


Ät rätt - Rak Annika
må 18.30-21.00 Residenssalen
18.4.05
Hur ska man egentligen äta för att få i sig rätt mängd energi, vitaminer, mineraler, fibrer, rätt sorts fett och kolhydrater? Behöver man t.ex. kost- eller vitamintillskott? Kan man äta efter kl. 18? Hur mycket förbrukar man på en dag? Föreläsningen baserades på traditionell finsk kosthållning.


Kost och Mat - Rak Annika
on 19.30-21.30, Residenssalen
7.9.05
Hur ska man egentligen äta för att få i sig rätt mängd energi, vitaminer, mineraler, fibrer, rätt
sorts fett och kolhydrater? Behöver man t.ex. kost- eller vitamintillskott? Hur mycket
förbrukar man på en dag och på ett träningspass? Föreläsningen baserades på traditionell finsk kosthållning.


Fysikens dag - Konsten att uppskatta omvärlden. Med Bengtsson Hans-Uno
to 18.30-20.30, Ahlbecksalen
6.10.05
Hans-Uno Bengtsson är docent i teoretisk fysik vid Lunds universitet, och tjänstgjorde tidigare som professor vid University of California, Los Angeles, Kalifornien, där han tre år i rad vann utmärkelsen "Outstanding Teacher".

Han är känd för sina drastiska experiment på spikmattor och glödande kol, avsedda att förklara och avmystifiera klassiska fysiktrick, och för sina populärvetenskapliga föreläsningar om fysik, från mikrokosmos till makrokosmos.

Hans-Uno har även författat bortåt 16 böcker, huvudsakligen i populärvetenskapliga ämnen, bland annat Nalle Puh och atomens existens, Fysik för fem sinnen och Koka soppa fysik samt två barnböcker i fysik

Hans-Uno Bengtsson talade under kvällen lekfullt och elegant om hur man utan större möda eller
förkunskaper kan bestämma storleken av allehanda företeelser i såväl mikrokosmos som makrokosmos, från atomens storlek till solens energiproduktion, från antalet slavar på Keops pyramid till chansen att bli träffad av en fågellort, och hur man med hjälp därav kan ge svar på vardagliga och angelägna frågor som huruvida man bör gå in i bastun våt eller torr eller huruvida man bör servera sin Dry Martini skakad eller rörd.